Majör depresif bozuklukta koku algısı ve kokunun hedonik değerlendirmesi
Olfactory perception and hedonic assessment of odor in major depressive disorder
- Tez No: 685356
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ ALKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Sniffin' Sticks, kemoduysal uyarılma/olay ilişkili potansiyeller, kognisyon, anhedoni, Depression, Sniffin' Sticks, chemosensory event related potentials, cognition, anhedonia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: MDB'li hastalar ile sağlıklı kontroller arasındaki koku duyusu açısından fark olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca, bireylerdeki anhedoni düzeyi ile kokulara verilen hedonik puanlamalar arasındaki ilişki de incelenmiştir. Kognitif işlevler ile koku testleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvurmuş majör depresif bozukluk tanısı almış 16 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 11 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Katılmcıların depresyon düzeylerini ölçmek için Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, anhedoni düzeylerini ölçmek için ise TEPS Anhedoni Ölçeği kullanılmıştır. Her iki grup için kognitif işlevler Addenbrook Kognitif Değerlendirme Bataryası ile tespit edilmiştir. Koku duyu performansı Sniffin' Sticks Koku Çubukları ve olfaktometre ile elde edilen uyarılmış potansiyel verileri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Depresyon hastaları ve sağlıklı kontroller arasında yapılan karşılaştırma sonucunda hasta grupta, koku çubukları testinde koku eşiği (p= 0,000), koku ayırt etme (p= 0,008) ve toplam koku puanlarının (p= 0,000) anlamlı düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Olfaktometre bulgularında hasta ve sağlıklı kontroller arasında koku uyaranlarından elde edilen genlik ve latans değerlerinin anlamlı olarak farklılaşmadığı saptanmıştır (p>0,05). Hasta ve sağlıklı kontroller arasında Addenbrook Kognitif Değerlendirme Bataryasına göre toplam puanlar (p=0,002) ile akıcılık (p=0,002) ve bellek (p=0,027) skorları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Hastaların kognitif işlevlerinin sağlıklı kontrollerden anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Kognitif işlevler ile koku testleri arasında bir ilişki bulunmamıştır 2 (p>0,05). Hasta ve sağlıklı kontrollerin kokulara verdikleri hedonik puanlar karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Kokuların hedonik değerlendirmesi ile anhedoni düzeyleri arasında bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Depresyon hastalarında koku duyusunda bozulma olduğu psikofizik testler sonucunda görülmüştür. Kokunun hedonik değerlendirmesi gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemektedir. Kokunun hedonik değerlendirmesi ile anhedoni düzeyleri arasında ilişki bulunmamıştır. Koku testleri ile kognitif işlevler arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Bulgularımız daha büyük bir örneklemle tekrar araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate whether there is a difference in olfactory perception between patients with major depressive disorder and healthy controls. We also investigated the relation between the anhedonia level and the hedonic ratings of odors. The relation between cognitive functions and odor tests was investigated. Method: 16 patients who were admitted to the Psychiatry Clinic of Dokuz Eylül Universtiy Hospital, diagnosed as major depressive disorder and 11 healty volunteers showing similar features in terms of age and sex were included in this study. The Hamilton Depression Rating Scale was used to measure the depression levels of the participants and the TEPS Anhedonia Scale was used to measure the anhedonia levels. Cognitive functions were determined with Addenbrook Cognitive Assessment Battery. Odor perception was evaluated with Sniffin' Sticks Test and evoked potential obtained with the olfactometer. Results: As a result of the comparison between depression patients and healthy controls, it was observed that the threshold (p= 0,000), discrimination (p= 0,008) and total odor scores (p= 0,000) of SST battery were significantly lower in the patients. According to the olfactometer findings, the amplitude and latency values obtained from the olfactory stimuli did not differ significantly between the patients and healthy controls (p>0,05). A significant difference was found between the patient and healthy controls between the total cognitive scores (p= 0,002), fluency (p= 0,002) and memory (p= 0,027) according to the Addenbrook Cognitive Assessment Battery. It was observed that the cognitive functions of the patients were significantly lower than the healthy controls. There was no correlation between cognitive functions and odor test scores (p> 0,05). There was no significant difference between patients and healthy controls in terms of hedonic ratings of odor (p> 0,005). There was no relation between hedonic ratings and anhedonia levels (p> 0,005). Conclusion: The olfactor dysfunction was observed as a result of psychopyhsical tests. We detected that the there was no significant difference between groups in terms of hedonic evaluation of odors and there was no relation between hedonic evaluation of odors and anhedonia levels. We also found that there was no relation between odor tests and cognitive functions. Our results should be repeated with the larger sample.