Engelli çocuğa sahip ailelerin engelsiz yaşam ve sportif faaliyetler için yerel yönetimlerden beklentilerinin incelenmesi (Malatya ili örneği)
Examining the expectations of families with disabled children from local governments for barrier-free life and sports activities (Malatya province example)
  1. Tez No: 685357
  2. Yazar: NADİYE GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ILKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Birey, Aile Beklentileri, Engelsiz Yaşam, Sportif Faaliyet, Yerel Yönetim, Disabled Person, Family Expectations, Barrier-free Life, Sporting Activity, Local Government
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Malatya ilindeki engelli çocuğa sahip ailelerin engelsiz yaşam ve sportif faaliyetler için yerel yönetimlerden beklentilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma; nitel bir çalışma olup durum çalışması yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya ilinde engelli çocuğa sahip ve çocuğunu fiziksel aktiviteye gönderen aileler oluşturmaktadır, örneklemini ise Özel Anadolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne devam eden ve bu merkezden sportif faaliyetlerle ilgili hizmet alan bireylerin aileleri oluşturmaktadır. Araştırma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi doğrultusunda ebeveynlerle görüşülmeye başlanmış ve bu görüşmeler veri doygunluğu sağlanıncaya kadar gerçekleştirilmiştir. Toplamda 26 kişi ile görüşme yapılmış ancak 20. kişiden sonra veri tekrarı oluşmaya başladığı için araştırmanın analizi 20 kişi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama aracının oluşturulması sürecinde, araştırmanın odak noktası olan bölüm ve ilgilendiği alan hakkında ilgili literatür taranarak öncelikle taslak formlar hazırlanmıştır. Bu formlar, üç alan uzmanının görüşleri ile düzenlenmiş ve son halini almıştır. Görüşmeler yüz yüze yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda; sportif faaliyet, il ve ülke düzeyindeki sportif faaliyetler ve aileler, hükümet ve belediye hizmetleri olmak üzere üç ana tema oluşturulmuştur. Sonuç: Araştırmamız sonucunda engelli çocuğa sahip ailelerin engelsiz yaşam ve sportif faaliyetler için yerel yönetimlerden beklentilerinin; bilgilendirme faaliyetleri, ortak yaşam alanlarındaki sıkıntıların giderilmesi, sosyal ve sportif alanların engelli bireyler içinde tahsis edilmesi ve yapılan rekreatif faaliyetlerin sayısının artırılması olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to examine the expectations of families with disabled children from local governments for unhindered life and sports activities in Malatya province. Material and Method: Research; It is a qualitative study and a case study approach was used. The population of the research consists of families who have a disabled child and send their child to physical activity in the province of Malatya, and the sample is the families of individuals who attend the Özel Anadolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi and receive services related to sports activities from this center. The research group was determined by purposive sampling method. In line with the purposeful sampling method, interviews were started with the parents and these interviews were carried out until data saturation was achieved. A total of 26 people were interviewed, but since data repetition started to occur after the 20th person, the analysis of the research was carried out on 20 people. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. In the process of creating the data collection tool, first of all, draft forms were prepared by scanning the relevant literature about the department and the area of interest, which is the focus of the research. These forms were arranged with the opinions of three field experts and took their final form. The interviews were conducted face to face. Results: The data obtained in the study were analyzed using the content analysis method. In line with the data obtained; Three main themes were created: sportive activities, sportive activities at provincial and country level, and families, government and municipal services. Conclusion: As a result of our research, the expectations of families with disabled children from local for unhindered life and sports activities; information activities, eliminating the problems in common living areas, allocating social and sports areas for disabled individuals and increasing the number of recreational activities