Stratigraphic position of Soğucak, İbrice, and Mecidiye formations in sw thrace basin of Turkey
Türkiye Trakyası günedoğusundaki Soğucak, İbrice ve Mecidiye formasyonlarının stratigrafik konumları
- Tez No: 68537
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siliciclastic. carbonate, ibrice Formation, Mecidiye Formation, Soğucak Formation. Eocene, Thrace, alluvial fan/fan-delta 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öz TÜRKİYE TRAKYASI GÜNEYDOĞUSUNDAKİ SOĞUCAK, İBRİCE VE MECİDİYE FORMASYONLARININ STRATİGRAFİK KONUMLARI YOLDEMİR, Ongun Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Teoman NORMAN Yardımcı Tez Yöneticisi : t)oç.Dr.Göksenin ESELLER Haziran 1997/ 87 Sayfa Çalışma alanında, Orta Eosen yaşlı Soğucak Formasyonu ile, Geç Eosen yaşlı Mecidiye formasyonu ve ikisi arasında Iprice Formasyonu yer almaktadır. Karanlıkdere Formasyonu ise tüm bu birimleri örtmektedir. Soğucak ve Mecidiye formasyonlarının kireçtaşı olmasına karşın, İbrice Formasyonu silisiklastik bir yapıdadır. Soğucak Formasyonu üzerine geçişli olarak?gelen îbrice Formasyonu'nun; \ alüvyon yelpazesi veya yelpaze delta ortamında çökeldiği anlaşılmıştır. Bu formasyonu oluşturan kırıntılı kaynağının, daha batıda yer alan olası faylarla oluşan yüksek alanlar olduğu düşünülmektedir. Mecidiye Formasyonu İbrice formasyonunun üzerine uyumsuz olarak gelir, ikinci bir transgresyonun ilk ürünü olduğu düşünülen Mecidiye Formasyonu, resif ve resif yakım ortamda çökelmiş karbonatlardan oluşmaktadır. Gerek İbrice Formasyonu, gerekse onun üzerine uyumsuz olarak gelen Mecidiye Formasyonu, ilk kez ve sadece bu çalışma alanında gözlemlenmiştir. Mecidiye Formasyonu, Trakya havzasında, Orta Eosen yaşlı Soğucak ve Oligosen yaşlı Pmarhisar formasyonlarından sonra bildirilen üçüncü karbonat birimidir. Anahtar kelimeler : Silisiklastik, karbonat, İbrice Formasyonu.MecidiyeFormasyonu, Soğucak Formasyonu. Eosen, Trakya, alüvyon yelpazesi/yelpaze-delta
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATIGRAPHIC POSITION OF SOGUCAK, İBRİCE AND MECİDİYE FORMATIONS IN SW THRACE BASIN OF TURKEY YOLDEMİR, Ongun M.S. Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Teoman NORMAN Co supervisor : Assoc. Prof. Dr. Göksenin ESELLER June 1997, 87 pages. In the study area, there are Middle Eocene Soğucak Formation, and Late Eocene Mecidiye Formation, with İbrice Formation between them. Karanlikdere formation overlies all these units. Although Soğucak and Mecidiye formations are limestones, İbrice Formation is a siliciclastic unit. İbrice Formation, which overlies Soğucak Formation with a gradual pass, has been deposited in an alluvial fan/fan- delta environment The clastic sources for İbrice Formation are possibly“high grounds”created by faulting in the west Mecidiye Formation overlies İbrice Formation unconformably. Mecidiye Formation is thought to be the first deposit of a second transgression. It consists of carbonates deposited in a reef or a near reef environment. Mecidiye and the ibrice formations have been observed only in the study area. Mecidiye Formation is the third reported carbonate level in addition to Middle Eocene Soğucak and Oligocene Pmarhisar formations in the Thrace basin.