Analysis of in vivo free oscilation of human lower limb using data digitization techniques
Bilgisayarlı video çözümü yardımı ile insan bacağının serbest salınımının incelenmesi
- Tez No: 68538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ORÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Biomekanik, Video Çözümü, Nesne Yönelimi, Yazılım Analizi, Yazılım Tasarımı, Hareket Analiz Sistemleri, Computational Biomechanics, Data Digitization, Video, Object Oriented, Software Analysis, Software Design, Motion Analysis System. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Öz BİLGİSAYARLI VİDEO ÇÖZÜMÜ YARDIMI İLE İNSAN BACAĞININ SERBEST SALINIMININ İNCELENMESİ YERLİ, Gürsoy Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yusuf ORÇAN Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Ağustos 1997, 66 sayfa Biomekanik uygulamalarında, incelenecek bir hareketin matematiksel modeli ve sayısal çözümü ne kadar önemli ise, bu hareketin video ve bilgisayar destekli incelenmesi de üzerinde çalışılan araştırmalar için o kadar önemlidir. Bu tezde, her iki yöntem kullanılarak karşılaştırmalı bir çözüme ulaşılacaktır. İnsan bacağının serbest salınımının bilgisayarlı video çözümü, bir grafiksel kullanıcı ara birimi yazılımı aracılığı ile yapılmıştır. îki boyutlu işaretler deneğin bacağının istenilen bölümlerine (kalça, diz, bilek vb.) yerleştirilerek video çekimleri gerçekleştirilmiştir. Bu işaretler, bilgisayarlı analiz yazılımı aracılığı ile bilgisayar ekranından fare veya ışıklı kalem kullanılarak seçilip istenilen dinamik parametreler elde edilmiştir. vBu çalışmada DelphiT 2.0 uygulama geliştirme aracı ile geliştirilen nesne tabanlı bir analiz yazılımı kullanılmış, ayrıca insan bacağının serbest salınımının sayısal çözümleri de bilgisayar teknolojisi kullanılarak elde edilmiştir. Ayrıca video ve analiz yazılımı, hareketin incelenmesinde sonuçların hassasiyetine etkili olacak şekilde kullanılmıştır. Bununla beraber sayısal çözümlerin video analizi yöntemi ile elde edilmiş çözümler ile karşılaştırılması sonucunda insan bacağındaki pasif momentler, burulma yay ve sönümlenme katsayıları çıkarılmıştır. Hem sayısal hem de bilgisayar destekli çözümleme yöntemleri ile insan bacağının serbest hareketinin derinlemesine incelenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF IN VIVO FREE OSCILLATION OF HUMAN LOWER LIMB USING DATA DIGITIZATION TECNIQUES YERLİ, Gürsoy M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yusuf ORÇAN Co-Supervisor : Prof. Dr. Nuri AKKAŞ August 1997, 66 pages In biomechanics, the ability to manipulate the video data of the desired human motion using computer vision is as important as obtaining the numerical solutions from mathematical modeling. This thesis covers both of these requirements equally. The proposed model presents the concept of data digitizing of recorded video films of free in vivo oscillation of human lower limb. The analysis is carried out using an interactive Graphical User Interface (GUI) analyzing software. mThe method is based on recordings of 2-dimensional position data of markers attached to specific parts of lower limb (e.g. hip, knee, ankle) selected for investigation. Computer analysis is based on the calculation and graphic representation of kinematic parameters (velocity, acceleration, angular velocity etc.) by manual selection of the attached markers from computer monitor using a pointing device (mouse, light-pen etc.). The main tools we use to conduct the research are object oriented video motion analysis software (written by DelphiT 2.0) and the numerical results of the mathematical model of the free in vivo oscillation of human leg. In this research work, video and analysis software is used to study motion both qualitatively and quantitatively. The numerical results of the mathematical model are used to obtain desired constants of the motion by comparing with the ones obtained from the digitized data of the experimental analysis. Using these tools together allows us to get a comprehensive understanding of the free moment of the human lower limb.