Üst ve alt büyük azı dişlerde hazırlanan farklı endodontik giriş kavitesi dizaynlarının kök kanallarından izole edilen 'enterococcus faecalıs' bakterisinin dezenfeksiyonuna etkisi
Effect of different endodontic access cavity designs prepared in upper and lower molars on the disinfection of 'enterococcus faecalis' bacteria isolated from root canals
- Tez No: 685419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE İRİBOZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Minimally invasive endodontics, endodontic microbiology, endodontic access cavities, E.faecalis, irrigation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alt büyük azı ve üst büyük azı dişlerinde dört farklı giriş kavitesi dizaynıyla (geleneksel, konservatif, iki parçalı, ultrakonservatif) hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen“Enterococcus faecalis”bakterisinin dezenfeksiyonuna etkisinin koloni sayımına dayalı teknikle karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için 40 adet üst büyük azı dişi, 40 adet alt büyük azı dişi ve 10 adet kontrol grubu (5 adet pozitif, 5 adet negatif kontrol grubu) için toplam 90 adet diş seçilmiştir. Her grupta 10 diş olmak üzere kavite şekillerine göre üst azı dişleri 4, alt azı dişleri 4 gruba ayrılmıştır. Daha sonra giriş kaviteleri hazırlanmış ve dişler Protaper Next (Dentsply Maillefer, Switzerland) döner alet eğeleri ile şekillendirildikten sonra“Enterococcus faecalis”bakterisi kök kanallarına inokule edilmiş ve üremeleri sağlanmıştır. Kök kanallarına“Enterococcus faecalis”bakterisinin inokülasyonundan sonra kök kanallarının hepsi tek tek aynı irrigasyon prosedürleri ile irrige edilmiş ve paper point'ler ile kanallar kurulanmıştır. Daha sonra örnekler“Enterococcus faecalis”bakterisinin dezenfeksiyonunun kıyaslanması için, hücre kültürü yöntemi ile incelenmiştir. Alt büyük azı dişlerini içeren gruplar kendi arasında, üst büyük azı dişlerini içeren gruplar kendi arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: İrrigasyon prosedürleri sonrasında farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının değişiminde üst çene ve alt çene ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (pa=0,588>0,05). İrrigasyon prosedürleri sonrasında farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının değişiminde kavite dizaynları grup ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (pb=0,860>0,05). İrrigasyon prosedürleri sonrasında, üst çene büyük azı dişlerinde farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının grup ortalamaları arasında (p=0,854) ve alt çene büyük azı dişlerinde farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının grup ortalamaları arasında (p=0,968) istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Alt çene büyük azı ve üst çene büyük azı dişlerinde irrigasyon prosedürleri sonrasında Geleneksel giriş kaviteleri ile hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının değişimi ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0,706>0, 05). Aynı şekilde irrigasyon prosedürleri sonrasında, alt çene büyük azı ve üst çene büyük azı dişlerinde Konservatif, İki Parçalı ve Ultrakonservatif giriş kaviteleri ile hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının değişimi ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0, 05). Sonuç: İrrigasyon prosedürleri sonrasında, üst çene büyük azı dişlerinde farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının grup ortalamaları arasında ve alt çene büyük azı dişlerinde farklı dizaynlardaki giriş kaviteleriyle hazırlanan örneklerin kök kanallarından izole edilen E. faecalis sayılarının grup ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the disinfection effect of“Enterococcus faecalis”bacteria isolated from root canals of specimens prepared with four different access cavity designs (traditional, conservative, truss access, ultraconservative) in mandibular and maxillary molars, in comparison with colony count-based technique. Material and Methods: 40 maxillary molars, 40 mandibular molars and 10 control groups (5 positive and 5 negative control groups), totally 90 teeth were selected for our study. Maxillary molars were divided into 4 groups and mandibular molars were divided into 4 groups according to their cavity shapes, with 10 teeth in each group. Afterwards, the access cavities were prepared and the teeth were shaped with Protaper Next (Dentsply Maillefer, Switzerland) rotary instrument files, and the“Enterococcus faecalis”bacteria were inoculated into the root canals and their growth was ensured. After the inoculation of“Enterococcus faecalis”bacteria into the root canals, all of the root canals were irrigated one by one with the same irrigation procedures and the canals were dried with paper points. Then, the samples were examined by cell culture method to compare the disinfection of“Enterococcus faecalis”bacteria. Groups containing mandibular molars were compared among themselves, and groups containing maxillary molars were compared among themselves. Results: There was no statistically significant difference between the mean of maxilla and mandible in the change of E. faecalis numbers isolated from root canals of samples prepared with access cavities of different designs after irrigation procedures (pa=0.588>0.05). After the irrigation procedures, there was no statistically significant difference between the group averages of the cavity designs in the change in the number of E. faecalis isolated from the root canals of the samples prepared with access cavities of different designs (pb=0.860>0.05). After irrigation procedures, the group averages of E. faecalis numbers isolated from root canals of specimens prepared with different designs of access cavities in maxillary molars (p=0.854) 4 and E. faecalis isolated from root canals of specimens prepared with access cavities of different designs in mandibular molars. No statistically significant difference was observed between the group mean numbers (p=0.968). There was no statistically significant difference in the mean change of E. faecalis numbers isolated from root canals of samples prepared with Traditional access cavities after irrigation procedures in mandibular molars and maxillary molars (p=0.706>0.05). Likewise, after irrigation procedures, there was no statistically significant difference in the mean change in the number of E. faecalis isolated from the root canals of the samples prepared with Conservative, Truss Access, Ultraconservative access cavities in mandibular molars and maxillary molars (p>0.05). . Conclusions: After the irrigation procedures, no statistically significant difference was observed between the group averages of the E. faecalis numbers isolated from the root canals of the specimens prepared with different designs of access cavities in maxillary molars, and between the group averages of the group averages of E. faecalis numbers isolated from the root canals of the specimens prepared with different designs of access cavities in mandibular molars.