Kişiler arası ilişkilerinde incinen çocuklara yönelik bağışlama eğitiminde farklı bir yöntem olarak etkileşimli elektronik kitap uygulaması
Interactive electronic book application as a different method of forgiveness training for children who are hurt in relationships between persons
- Tez No: 685437
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU TAYSİ, DOÇ. OKTAY KÖSE
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Psikoloji, Education and Training, Fine Arts, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Elektronik Kitap, Çocuk ve Ergen Bağışlama Eğitimi, Dijital İllüstrasyon, Grafik Tasarım, Dijital Yerli Nesil, Interactive Electronic Book, Child and Adolescent Forgiveness Education, Digital Illustration, Graphic Design, Digital Native Generation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özellikle dokunmatik ekranlar için tasarlanmış olan etkileşimli e-kitaplar, kullanıcının farklı iletişim kanallarını bir arada kullanabilmesine olanak tanımaktadır. Bu zengin iletişim biçiminin özellikle bilgi teknolojilerinin içine doğan ve dijital yerli olarak da adlandırılan neslin eğitim ve öğrenme süreçlerine olumlu katkılarını ortaya koyan çalışmalar gittikçe yaygınlaşmaktadır. Yetişkinlerin ve çocukların zihinsel sağlıklarını geliştirmek amacıyla uygulanan bağışlama eğitiminin olumlu sonuçları olduğu ülkemizde de yapılan çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Çocuklara yönelik bağışlama çalışmalarında kullanılan kılavuz kitaplarda önerilen öykülerin sadece sözlü olarak aktarıldığı, öykülerin görsel ve biçimsel tanımlamasının yapılmadığı ve dijital yerlilerin öğrenme alışkanlıklarının dikkate alarak oluşturulmadığı görülmüştür. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla bu çalışmada, 9-11 yaş grubu çocuklara uygulanacak bağışlama eğitiminde, sanatın araçları ve bilişim teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş bir öykü ile bağışlamayı kendi başlarına öğrenmelerine destek sağlanması amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ilk olarak, 9-11 yaş grubu çocuklara yönelik bağışlama eğitimlerinde kullanılabilecek, bağışlama kavramının temel bileşenlerini (doğuştan gelen değer, ahlaki sevgi, nezaket, saygı, cömertlik) içeren bir öykü yazılmıştır. Sonraki aşamada bu öykü, hem görsel-biçimsel-işitsel hem de etkileşim-animasyon-yazılım teknikleri ve ilgili yaş gruplarına yönelik öğrenme yöntemleri kullanılarak etkileşimli bir e-kitap haline getirilmiştir. Çocuklara yönelik bağışlama eğitimi çalışmalarında sanat ve bilişim teknolojilerinden de destek alınabileceği fikri ile öncü olan bu çalışma, ayrıca 9-11 yaş grubu çocukların bağışlama eğitimi uygulamalarına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bağışlama eğitimlerinde yer alan ancak bu çalışmanın amacı dışında kalan diğer etkinlik, tartışma ve değerlendirmeler sonraki çalışmalarda etkileşimli e-kitap içeriğine alınarak, çocukların kendilerini inciten kişileri bağışlamalarına, duygusal ve zihinsel sağlıklarına katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Interactive e-books, specially designed for touch screens, allow users to use different communication channels together. The studies revealing the positive contributions of this rich form of communication, especially to the education and learning processes of the generation born into information technologies, also called digital natives, are becoming more and more widespread. It has been shown by various studies in our country that forgiveness education, which is applied to improve the mental health of adults and children, has positive results. It has been observed that the guide books used for forgiveness activities towards children are conveyed only orally, those stories are not visually or formally described and they are not formed considering the learning habits of digital natives. In order to eliminate these deficiencies, in this study it is aimed that 9-11 age group children to learn forgiveness education on their own through a story formed with the tools of art and information technologies. To achieve this aim, a qualitative research method was conducted. In the study, firstly, a story containing the basic components of the concept of forgiveness (innate value, moral love, kindness, respect, generosity) that can be used in forgiveness education for children aged 9-11 has been created. In the next stage, this story was turned into an interactive e-book by using both audio-visual and interaction-animation-software techniques and learning methods for the relevant age groups. This study, which is a pioneer of the idea that support can be obtained from art and information technologies in forgiveness education studies for children, is also thought to contribute to the forgiveness education practices of 9-11 age group children. Other activities, discussions, and evaluations, which are included in the forgiveness training but outside the scope of this study, can be included in the interactive e-book content in future studies, may help children to forgive the ones who hurt them with contrbutng their emotional and mental health.