Osmanlı'daki sıbyan mekteplerinin ve Sübha-i Sıbyan dersinin din eğitimi açısından incelenmesi
Evaluation of 'sibyan' schools and 'Subha-i Sibyan' course in Ottoman Empire in terms of religious education
  1. Tez No: 685451
  2. Yazar: AYŞENUR DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH TURANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sıbyan Mektebi, Sübha-i Sıbyan, Manzum Sözlük, Din, Din Eğitimi, Bed'-i Besmele, Sıbyan School, Subha-i Sıbyan, Verse Dictionary, Religion, Religious Education, Bed'-i Besmele
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Osmanlı döneminde ilkokul çağına dinî eğitim veren sıbyan mekteplerinin tarihi seyri, eğitim-öğretim faaliyetleri, mektep personelleri, disiplini, mimari yapısı ve bu mekteplerde ders olarak okutulan Sübha-i Sıbyan eserinin din eğitimi açısından incelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Sıbyan mekteplerinde gerçekleştirilen dinî eğitimlerde pedagojik unsurlar günümüze aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana konusunu Sübha-i Sıbyan eserinde yer alan dinî kavramları içeren beyitlerin din eğitimi açısından incelenmesi oluşturmuştur. Eserde yer alan kavramların din eğitimi ile ilgili olan beyit ve mısraları tespit edilmiş, belirlenen temalardan oluşturulan başlıklar altında anlamları verilmiş ve ilgili olan beyit ve mısralar hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The historical course of sibyan schools, which give religious education to primary school age children in Ottoman period, their educational activities, school staff, discipline, architectural structure and the study of Subha-i Sibyan work taught as a course in these schools in terms of religious education are the subject of this study. Pedagogical elements in the religious education carried out in sibyan schools, have been tried to be transferred to the present day. The main topic of the study is the study of couplets containing religious concepts contained in the work of Subha-i Sibyan from the point of view of religious education. Couplets and verses related to religious education of the terms involved in the work were identified, their meanings were given under the headings created from the determined themes and evaluations were made about the couplets and verses related.