Antik Yunan toplumunda ölü kültü ve cenaze ritüelleri
The cult of the dead and funeral rituals in Ancient Greek socity
- Tez No: 685469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Yunan, Ölü kültü, Cenaze Ritüelleri, Defin, Greek, Cult Of The Death, Funeral Rites, Burial
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezde, Antik Yunan toplumunun ölüm anlayışı, ölüleri için uyguladıkları cenaze ritüelleri, toplumda sınıflandırılan ve farklı uygulamalara maruz bırakılan ölü grupları, ölüler için yapılan anmalar, sunular ve genel anlamda ölüler için inşa edilen mezarlara yer verilmiştir. Özel olarak belli bir bölge üzerinden değil genel bakış açısıyla bir bütün olarak Yunan toplumu hakkında cenaze ve ölü üzerine bilgiler verilen tezde herhangi bir zaman kısıtlaması da olmamakla birlikte birbirini tamamlayıcı nitelikte farklı dönem ve bölgelerden örnekler verilmiştir. Temel anlamda antik dönemle bire bir bağlantı kurulabilmesi amacıyla antik oyunlar ve bazı kaynaklar kullanılarak verilen bilgiler temelden kaynaklandırılmıştır. İlk bölümde ölüm anlayışı, ruh anlayışı gibi konular alınmıştır. Aynı zamanda genç, yaşlı, suçlu gibi kategorilere ayrılan insanların ölümlerinin ardından toplumda ortaya çıkan bakış açılarına yer verilmiş, ölümden sonraki yaşamla ilgili antik kaynaklardan da faydalanılarak bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ölüm olayının gerçekleştiği andan, defin işlemlerinin yapılmasına dek olan zaman diliminde ölüler için uygulanan cenaze ritüellerine sıralı olarak başvurulmuş, ölünün hazırlanması, sergilenmesi (prothesis), mezar alayı (ekphora) gibi konular ayrı başlıklar altında anlatılmıştır. Üçüncü bölümde defin işleminin ardından yapılan anmalar, mezar başında yapılan sunular, cenaze oyunlarının kökeni gibi konulara yer verilmiştir. Dördüncü bölüm defin işlemlerinin genel anlamdaki türlerini (inhumasyon-kremasyon) içeren bir bölüm olarak ele alınmıştır. Son olarak ölülerin ebedi mekânları olan mezarlıkların konumları ve mezarların tipolojisi (tümülüs, tholos, lahit…) gibi konular genel anlamda ele alınmış ve genel özellikleri bir başlık altında toplanarak tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the perception of death in ancient greek society, funeral rituals for the deads, groups of the dead that are classified and subjected to different practices in the society, funerals, celebrations, and also ancient tombs typically made for the deads are described. In the thesis which gives information about the funeral and the death of Greek society as a whole, not on specific region but from a general point of view, examples from different periods that are complementary to each other are given without a time period limitation. In order to establish a one-to-one connection with ancient Greece in a basic sense, the information given by using ancient games and some sources were derived from the basis. In the first chapter, issues such as the conception of death and conception of spirit are covered. Therewithal, this chapter addresses perspectives of society about deaths of people who are classified as young, elder, culprit; and elucidates somepieces of information regarding life after death by using ancient sources as well. In the second chapter, the funeral rituals for the dead from the moment of death until the burialar ementioned sequantially; issues such as preparing of the dead, exhibition (prothesis), and cortege (ekphora) are explained under seperate titles. Third chapter includes various subjects like remembrances following burial, presentations at the turn of burials and origins of funerals. The fourth chapter is considered as a section that includes general types of burial such as inhumation and cremation. Finally, the locations of the cemeteries, which are the eternal places of the dead, and the typology of the tombs (tümülüs, tholos, lahit etc.) were discussed in general terms and thethesis was concluded by collecting the general features of tomb under a subtitle.