Finite element modelling of non-axisymetric deep drawing
Eksenel simetrik olmayan derin çekme işleminin sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi
  1. Tez No: 68552
  2. Yazar: CENGİZ TENDÜRÜS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirme, Derin Çekme, Sonlu Elemanlar Yöntemi Bilgisayar Destekli Metal Şekillendirme, Metal Forming, Deep-drawing, Finite Element Method Computer Aided Metal Forming m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET EKSENEL SİMETRİK OLMAYAN DERİN ÇEKME İŞLEMİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE MODELLENMESİ TENDÜRÜS, Cengiz Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk DARENDELİLER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Ocak 1997, 141 Sayfa Bu çalışmada, eksenel simetrik olmayan derin çekme işlemi elastik-plastik bir sonlu elemanlar programı ile modellenmiştir. Modelleme üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Ön hazırlama işlemiyle modellemenin ilk aşamasını oluşturan taslak, kalıp, zımba, ve baskı plakası hazırlanmıştır. Daha sonra sonlu elemanlar programı ile derin çekme işlemi çözülmüştür. En son aşamada ise elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Analizde kullanılan malzemenin, izotropik oluğu ve von Mises akma şartına uygun davrandığı varsayılmıştır. Malzemenin pekleşme özelliği de analize dahil edilmiştir. Simetriden dolayı, çözümlerde kullanılan kare levhaların dörtte biri modellenmiştir. Sonlu elemanlar ağı dörtgen elemanlardan oluşturulmuştur. Sonlu elemanlar programı vasıtası ile elde edilen kalınlık yönündeki şekil değişimi literatürden [63] elde edilen deneylerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT MODELING OF NON-AXISYMETRIC DEEP-DRAWING TENDÜRÜS, Cengiz M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER Co-supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU January 1997, 141 Pages In this study, the problem of elastic-plastic deformation of non-axisymetric deep- drawing process is modeled by means of a finite element method. The modeling is carried out in three phases. Pre-processing of the mesh related to the blank, die, punch and blankholder is the first phase of the modeling. Then the finite element code is applied to solve the problem as a second phase. Finally, post processing is used to present the results. Material used in the analysis is assumed to be isotropic and to obey the von Mises yield criteria. The work hardening characteristics of the material is also considered in the analysis. Because of symmetry, one fourth of a square blank is modeled in order to obtain a sample solution. Quadrilateral elements are used in the finite element mesh. The thickness strain distribution obtained by means of the finite element code is compared with the experiments in the literature [63].