The Determination of the exergy losses in an aromatics plant and the development of a computer program for its calculation
Aromatikler Fabrikası'nda ekserji kayıplarının belirlenmesi ve ekserji kayıplarının hesaplanması için bilgisayar programının geliştirilmesi
- Tez No: 68551
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji analizi, ekserji hesaplamaları için bilgisayar programı, Exergy analysis, software for exergy calculation
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz AROMATİKLER FABRİKASI'NDA EKSERJİ KAYIPLARININ BELİRLENMESİ VE EKSERJİ KAYIPLARININ HESAPLANMASI İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ Topaloğlu, Egemen Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan Özgen Aralık 1997,116 sayfa Son yıllarda, endüstriyel tesislerin enerji verimliliğinin hesaplanması için termodinamik kanunlarının kullanımı belli bir artış göstermiştir. Bu yöntemlerden birisi olan ekserji analizinde, hiçbir yeni temel kural kullanılmamakla birlikte bilinenler yeniden ele alınmakta ve tekrar şekillendirilmektedir. Bu çalışmamda, iki damıtma kolonu, yedi pompa, yedi ısı değiştiriciden oluşan ve Aromatikler fabrikasının en fazla enerji harcayan bölümü, ekserji analizi uygulanması için ele alınmıştır. Çalışmada, ayrıca ekipmanların performans hesaplamaları için kullanıcı dostu bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. EXERGY volarak isimlendirilen ve Delphi programlama dili ile yazılan bu program Windows ortamında çalışmaktadır. Geliştirilen bu program, ana ünitelerin performans analizlerinin yapılması için kullanılmakla birlikte tanımlanmış bir sistemin içerdiği ekserji miktarının hesaplanması için de kullanılabilir. Ele alınan işletmenin tasarım değerleri göz önüne alınarak, kırkbir ayrı akış hattı tanımlanmış ve bu değerlere bağlı olarak söz konusu akımların içerdikleri ekserji miktarları hesaplanmıştır. Ekserji kayıp miktarının 8135.6 kW olduğu hesaplanmıştır. Bu kaybın ısı değiştiricilerine, damıtma kuleleri (yoğunlaştırılan ve reboylerleri hariç), mikser, pompa, boru hattı ve clay kulesine göre yüzde dağılımları sırasıyla, %84.6, %11.8, %1.9,0.5%ve%0.3tür. En fazla enerji kaybının olduğu ekipmanlar (toplam ekserji kaybının 80.5%) damıtma kolonlanndaki ısı değiştirilerdedir. Toluen kolonu yoğuşturucusu, reboyleri benzen kolonu yoğuşturucusu ve reboylerinde hesaplanan ekserji kayıpları sırasıyla 2178.14 kW, 1019.2 kW, 1609.32 kW ve 1847.36 kW'tır. Bu sonuçlara dayanarak özellikle yoğuşturucu ve reboyler üniteleri arasında uygulanacak olan Pinch Analiz metoduna benzer bir yöntem, enerji kayıplarım azaltacak ısı entegrasyonunu verecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE EXERGY LOSSES IN AN AROMATTCS PLANT AND THE DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR ITS CALCULATION Topaloğlu, Egemen M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan Özgen December 1997, 116 pages During the last decades, the use of thermodynamics for the analysis of energy efficiency of irreversible industrial processes has increased considerably. Exergy analysis is one of these methods in which no new fundamental concepts have been investigated instead known concepts have been restudied and reshaped. In this study, one of the most energy consuming section of an Aromatics Plant which is composed of two distillation columns, one clay tower, seven pumps and seven heat exchangers, was considered for the application of Exergy Analysis. Also a user friendly computer program which is used for the performance calculation iiiof the equipment and subsystem in this plant was developed in the second phase of the study. This program named as "EXERGY' was written in Delphi Programming Language and was arranged to work under windows environment. The sofhvare can be used not only for the perfbrmance calculation of main units but also for the calculation of the exergy content of the streams in a specified system. in the case study, forty-one different streams were defined by using the design data and basing on these, the exergy content of each stream was calculated and the amount of exergy losses was calculated as 8135.6 kW. The percentage of exergy losses in heat exchangers, distillation columns (excluding their condensers and reboilers), mixer, pumps, piping and clay tower were found as 84.6%, 11.8%, 1.9%, 0.7%, 0.5%, 0.3% respectively. The most energy consuming units (belonging to about 80.5% of the total exergy loss) were found to be the heat transfer units belonging to the distillation columns. The calculated exergy losses in toluene column condenser, reboiler, benzene column condenser and reboiler were 2178.14 kW, 1019.2 kW, 1609.32 kW and 1847.36 kW, respectively. Based on the these results, any heat integration method like Pinch Technology which can reduce the energy loss, should be done especially between condensers and the reboilers of the columns.