Legislative behavior and lawmaking in Nigeria
Nijerya'da yasama davranışı ve yasa oluşturma
- Tez No: 685522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER TOLGA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nijerya, Yasama Davranışı, Yasama, Din, Etnisite, Cinsiyet, Demokrasi, Nigeria, Legislative Behavior, Lawmaking, Religion, Ethnicity, Gender, Democracy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez, Nijerya'daki yasama davranışı ve yasa koymanın derinlemesine bir analizini yapmayı amaçlamıştır. Ayrıca, cinsiyet, din, etnik köken ve parti üyeliği gibi karar verme sürecinde yasa koyucuların davranışlarını etkileyen faktörler, mevcut ve geçmiş mevzuatın ve uygulanan yasaların neden şu anda olduğu gibi şekillendiğine dair makul cevaplar elde etmek için incelenmiştir. Aynı zamanda, Nijerya yasama meclisinin tarihsel arka planı ve oluşumu, yukarıda belirtilen faktörlerle birlikte titizlikle incelenmiştir ve Nijerya'daki mevcut demokratik dağıtımda oynadıkları role sürekli olarak vurgu yapılmıştır. Bu araştırma, gelişen demokrasilerde parlamenter siyaset üzerine daha fazla araştırma yapılmasının önünü açan bazı kritik bulguları ortaya çıkarmayı başarmıştır. Birincisi, din ve siyaset gibi dışsal faktörlerin yasa koyucuların ve politika yapıcıların yasaları yaparken davranışlarını nasıl şekillendirdiği ve toplumsal oluşumun önemli bir bölümünü etkilemede nasıl uzun bir yol kat ettiğidir. İkincisi, içsel olarak kabul edilen ve insanların toplumdaki günlük yaşamlarına uyum sağlamaya çalışan (yerel veya taban faktörü olarak da bilinir), dolayısıyla onların dürtülerinin her parçasını etkileyen etnisitedir; başka bir deyişle bu, yasa koyucuların ve politika yapıcıların devlet merkezli politikalar oluştururken tutumlarında tekrarlanır. Üçüncü önemli faktör ise cinsiyettir. Cinsiyet temsili-eşitsizlik Nijerya toplumunda çok kritik bir konu olmuştur. Yapılan politikalar cinsiyete duyarlı olmadığından temsilin bu yönünde çok fazla çalışmaya ihtiyaç duyulan büyük bir gecikme var olmaktadır. Bu sebeple, bu araştırma, Nijerya bağlamında parlamenter siyaset araştırmasının bir özeti niteliğindedir. Bulgular ayrıca Afrika'daki diğer konsolide demokrasilerde yasama siyasetinin nasıl çalıştığına dair bir anlayış geliştirmeye de hizmet edebilmektedir. Bulgular aynı zamanda Nijerya'daki yasama siyasetinin diğer gelişmiş Batılı ülkelerle karşılaştırılmasına da yardımcı olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aimed to make an in-depth analysis of the legislative behavior and lawmaking in Nigeria. More so, factors that affect the behaviors of legislators during the decision making such as gender, religion, ethnic background, and party affiliation were looked into in order to get plausible answers as to why the present and past legislation and laws being made and implemented took the shape they currently are. In addition, however, the historical background and formation of the Nigerian legislature, along with the aforementioned factors, were also rigorously studied, and emphasis was placed on the role they have continually played on the existing democratic dispensation in Nigeria. This research was able to expose some critical findings that pave the way for further research on parliamentary politics in developing democracies. One is how the exogenous factors such as religion and politics shape legislators' and policymakers' behavior while making laws and how it goes a long way in influencing a considerable part of the social formation. Second is ethnicity, which is deemed endogenous and has been what sought to align into the people's everyday lives in society (otherwise known as the local or grassroots factor), hence influencing every part of their impulses; this is, in other words, replicated in the attitudes of legislators and policymakers while they make policies centered towards the state. The third important factor is gender. Gender representation-inequality has been a very critical issue in Nigerian society. Policies made are not at all gender-sensitive, so there is a massive lapse in this aspect of representation that needs much work to be done in order to address this issue, be it political, economic, or social. Therefore, this research serves as a synopsis of parliamentary politics research in the context of Nigeria. The findings may also serve to develop an understanding regarding how legislative politics works in other consolidating democracies in Africa. The findings may also be helpful in comparing legislative politics in Nigeria with other developed Western nations.