Effect of legislative behaviours on law making. The case of Uganda
Yasama davranışlarının yasa yapımına etkisi. Uganda örneği
- Tez No: 842728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ALİ AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Uganda, Yasama Davranışı, Kanun Yapma, Din, Kabilecilik, Etnisite, Cinsiyet, Demokrasi, Uganda, Legislative Behaviour, Law-making, Religion, Tribalism, Ethnicity, Gender, Democracy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Konu: Yasama Davranışlarının Yasa Yapımına Etkisi. Uganda Örneği Parlamenter sistemlerdeki siyasi davranışın dinamikleri, yasa koyucuların kararlarını ve eylemlerini şekillendiren çok yönlü etkilere tabidir. Bu çalışma, çeşitli etnik manzaraları ve gelişen siyasi manzarasıyla karakterize edilen bir ulus olan Uganda'da yasama davranışları ve politika sonuçları arasındaki karmaşık etkileşimi incelemektedir. Kabilecilik ve etnisitenin parlamenter eylemler üzerindeki etkisini inceleyen bu araştırma, toplumsal dinamikleri politika formülasyonuna bağlayan temel mekanizmaları ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Sosyal kimlik teorisi, kurumsalcılık ve vekillik teorisi dahil olmak üzere çeşitli teorik perspektiflerden yararlanan bu çalışma, kabile bağlarının siyasi davranışlarla nasıl kesiştiğini kapsamlı bir şekilde anlamayı amaçlamaktadır. Analiz üç temel yasama davranışına odaklanıyor: partiye bağlılık, seçmenlerle ilişkiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla etkileşimler. Bu davranışlar toplu olarak Uganda'nın çeşitli ihtiyaçları ve istekleriyle örtüşen politikaların oluşturulmasına katkıda bulunur. Teorik yapıları bağlamsallaştıran ampirik araştırma çağrısına uygun olarak bu çalışma, kabile bağlantıları ile yasama davranışları arasındaki karmaşık etkileşim ağını keşfetmek için nitel yöntemler kullanmaktadır. Parlamento tartışmalarından, yasa koyucularla yapılan görüşmelerden ve politika belgelerinin içerik analizinden toplanan veriler, politika oluşturmanın altında yatan karmaşık karar alma süreçlerine ilişkin bilgiler sunacaktır. Kabileciliğin yasama eylemlerini nasıl etkilediğini açıklayarak bu araştırma, Uganda'daki siyasi dinamiklerin daha ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunuyor.
Özet (Çeviri)
Topic: Effect of Legislative Behaviours on Law Making. The Case of Uganda The dynamics of political behavior within parliamentary systems are subject to multifaceted influences that shape the decisions and actions of legislators. This study delves into the intricate interplay between legislative behaviors and policy outcomes in the context of Uganda, a nation characterized by its diverse ethnic landscape and evolving political landscape. By examining the impact of tribalism and ethnicity on parliamentary actions, this research seeks to unveil the underlying mechanisms that link societal dynamics to policy formulation. Drawing from a range of theoretical perspectives, including social identity theory, institutionalism, and agency theory, this study aims to provide a comprehensive understanding of how tribal affiliations intersect with political behaviors. The analysis centres on three primary legislative behaviors: party loyalty, relations with voters, and interactions with civil society organizations. These behaviors collectively contribute to the formation of policies that resonate with the diverse needs and aspirations of Uganda's populace. In line with the call for empirical research that contextualizes theoretical constructs, this study employs qualitative methods to explore the intricate web of interactions between tribal affiliations and legislative behaviors. Data collected from parliamentary debates, interviews with legislators, and content analysis of policy documents will offer insights into the complex decision-making processes underlying policy formulation. By elucidating the ways in which tribalism influences legislative actions, this research contributes to a more nuanced comprehension of political dynamics in Uganda.