Türkiye'de Endüstri 4.0 ve işgücü piyasasına olası etkileri
Industry 4.0 in Turkey and its possible effects on the labor market
- Tez No: 685553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sanayi, Teknoloji, Endüstri 4.0, Türkiye, İşgücü, Industry, Technology, Industry 4.0, Turkey, Labor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnsanlığın varoluşundan itibaren insanoğlu, üretim yapmak için birçok alet geliştirmiştir. Üretim için atılan en büyük adım, James Watt tarafından 1790'da geliştirilen buharlı makinalar olmuştur. Böylece Endüstri 1.0 başlamış oldu. Gelişen endüstri ve sanayi ile birlikte sosyal ve ekonomik yapı da değişmekteydi. Demiryolları ve ulaşım ağının gelişmesiyle Endüstri 2.0 başlamıştır. Bu dönem içerisinde çeliğin üretimine önem verilmiştir. İkinci Sanayi Devrimine damga vuran kişi Henry Ford olmuştur. Kayan bant sistemi geliştirilmiş ve seri üretime geçilmiştir. 1980'lerde başlayan Endüstri 3.0 ile 3 boyutlu yazıcılar geliştirilmiş, fabrikalarda robot ve bilgisayar kullanımı yaygınlaşmıştır. Teknolojik ilerlemeler verimlilik artışında etkili bir rol oynamıştır. 2011'de hayatımıza giren Endüstri 4.0 kavramıyla, üretim sektöründe evrim yaşanmıştır. Diğer üç devrimden ziyade Endüstri 4.0' da insana olan ihtiyaç azalmıştır. Robotlar, yapay zeka, 3D yazıcılar, siber fiziksel sistemler, bulut teknoloji gibi bir çok kavram, Endüstri 4.0' ın içinde yer almaktadır. Bu çalışmada; Endüstri 4.0 kavramları, Dünya'da ve Türkiye'de Endüstri 4.0 uygulamaları, bu yeni kavramın olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte Türkiye'nin Endüstri 4.0'daki konumuna ve Türkiye'deki mevcut işgücü yapısının istihdam ve meslek grupları üzerindeki olası etkilerine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
Since the existence of mankind, mankind has developed many instruments for manufacturing. The biggest step taken for production has been steamers developed by James Watt in 1790. So Industry 1.0 started. The social and economic structure, along with the flourishing industry and industry, also varied. With the development of the railways and transport network, Industry 2.0 has started. Importance was given to the production of steel during this period. Henry Ford was the one who marked the Second Industrial Revolution. The sliding tape system was developed and mass-produced. Beginning in the 1980s, Industry 3.0 and 3-D printers were developed and the use of robots and computers became widespread in factories. Technological advances have played an effective role in productivity growth. With the concept of Industry 4.0, which came into our lives in 2011, evolution has taken place in the manufacturing sector. In Industry 4.0, rather than the other three revolutions, the need for man was reduced. Many concepts such as robots, artificial intelligence, 3-D printers, Cyber Physical Systems, cloud technology are included in Industry 4.0. In this study, Industry 4.0 concepts, Industry 4.0 applications in the world and Turkey, along with the positive and negative aspects of this new concept, Turkey's position in Industry 4.0 and the possible effects of the existing labor structure in Turkey on employment and professional groups will be discussed.