IB okullarında eşgüdüm: Fenomenolojik bir çalışma
Intra-coordination in ib schools: A phenomenological study
  1. Tez No: 685552
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZBEY DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşgüdüm, İş birliği, IB okulları, Okul topluluğu, Intra-coordination, Collaboration, IB schools, School community
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkiye'de uluslararası standartlaştırılmış eğitim programlarına ilginin artmasıyla, tüm dünyada senelerdir uygulanmakta olan Uluslararası Bakalorya (IB) Programlarına gösterilen rağbetin de arttığı görülmektedir. Kurumsal yapısına bakıldığında, okul topluluğunu oluşturan birçok farklı alan çalışanının olduğu bu okullarda, tüm bu bireylerin birlikte ve eşgüdüm içerisinde olması elzemdir. Uzman ve pozisyon çeşitliliğinin fazla olduğu kurumlarda, çalışanların karşılaşılan sorunlara çözüm ararken bireysel düşünme eğiliminde oldukları bilinmektedir. Bu durum, çalışanlar arasındaki iletişim ve eşgüdümün zarar görmesine neden olmaktadır. IB okullarında, programın felsefesi gereği okul topluluğunu oluşturan bireylerin disiplinlerarası ve disiplinlerüstü çalışmalarının gerekliliğine rağmen farklı alan ve pozisyonlardaki çalışan sayısının fazla olması, bu okullardaki eşgüdümün sağlanmasında zorluk yaratan bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Daha önce hem IB okullarında eğitimini tamamlamış ve yıllardır bu kurumlarda farklı pozisyonlarda (öğretmen ve CAS koordinatörü) çalışmış biri olarak, kendi gözlem ve deneyimlerim dışında, IB okullarındaki eşgüdümün nasıl olduğu, hangi faktörlerden etkilendiği ve okul topluluğunu oluşturan bireylerin bu konudaki görüş ve deneyimlerini merak etmekteydim. Bu çalışmada, Türkiye'deki IB okullarındaki eşgüdümü araştırırken, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımını kullandım. Çalışmada, Türkiye'deki farklı (devletözel) IB okullarında çeşitli pozisyonlarda görev alan çalışanlarla (okul yöneticileri, öğretmenler, koordinatörler vb.), bu okullardan mezun olmuş öğrencilerle ve öğrenci velileriyle viii yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirdim. 16 katılımcıyla yaptığım görüşmelerin analizinde Moustakas'ın transandantal fenomenoloji yaklaşımını kullandım. Araştırma sonucunda eşgüdümü zorlaştıran durumlar ve eşgüdümü destekleyen durumlar olmak üzere iki ana tema, her bir ana temanın altında ise aynı isimlerle beşer alt tema oluşmuştur. Bu alt temalar, okulla ilgili yüz yüze veya yüz yüze olmayan bir araya gelişler (toplanmalar), okul kültürü, yönetimin tutumu, bireylerin tutumu ve kriz durumlarının etkisidir. Bir araya gelişlerin eşgüdüm üzerindeki zorlaştırıcı veya destekleyici etkisinde, iletişimi güçlendiren ortamların, dil bariyerinin, kullanılan iletişim kanallarındaki seçeneklerin fazlalığının veya kullanılan bu yolların karmaşıklığının, toplantıların yapılandırılmış ve planlı olup olmadığının önemi ortaya çıkarken; okul kültürünün eşgüdümü zorlaştırıcı veya bunu destekleyici etkisinin okul türü (devlet-özel), görev tanımlarının bilinirliği, okuldaki hiyerarşik sistem, okulda bulunan kültürel çeşitlilik ve sınır kapsamı rolü üstlenen (birimler arası iletişimi sağlayan, DP koordinatörü gibi) kişilerin yetkinlik durumundan etkilendiği görülmüştür. Bunun dışında yönetimin, çalışanlara kendilerini değerli hissettirmesi, anlayışlı olması, onlara profesyonel gelişim imkânı tanıması, çalışanları karar almaya katması, öğretmen özerkliğini desteklemesi, ulaşılmaz olması, dengesiz iş yükü planlamaları yapması ve yöneticilerin yeterince yetkin olmaması eşgüdümü zorlaştıran veya destekleyen noktalardır. Bireylerin tutumlarıyla ilgili eşgüdümü zorlaştıran veya destekleyen durumlar ise, iletişim kanallarının aşırı ve uygunsuz zamanlarda kullanımı, kişilerin motivasyon eksikliği, alışılagelen eğitim kültürü geçmişlerinin ve önyargıların etkisi, kişiler arası ilişkilerde şeffaf olmaları veya olmamaları, uygun olmayan şekilde ve zamanlarda inisiyatif alınması, kişilerin sorumluluk bilincine sahip olması ve iş birliği içinde çalışma konusunda istekli oluşları olarak ifade edilebilir. IB okullarındaki eşgüdümü hem zorlaştıran hem de destekleyen durumlar için katılımcıların ifadelerinden elde ettiğim son alt tema ise kriz durumlarıdır. Buna göre, bazı katılımcılar pandeminin eşgüdümü ve iletişimi azalttığını ifade ederken, bu süreçte eşgüdümün daha da kolaylaştığını belirten katılımcılar da olmuştur.
Özet (Çeviri)
With the increasing interest in international standardized education programs in Turkey, it is seen that the demand for International Baccalaureate (IB) Programs that have been applied all over the world for years has also increased. Considering the organizational structure, in IB schools where there are many specialized people that make up the school community, it is essential for all of these individuals to be together in coordination. In organizations where there is a large variety of experts and positions, employees tend to think individually while seeking solutions to the problems encountered. This individual thinking causes damage to communication and coordination between employees. Although interdisciplinary and transdisciplinary studies of the individuals who form the school community are a necessity, the high number of employees in different positions appear as factors that create difficulty in maintaining coordination. As a person who has completed her education in IB schools and worked in different positions (teacher and CAS coordinator) in these institutions for years, I was curious about how the intra-coordination in IB schools is, the factors affect the intracoordination, and the opinions and experiences of the individuals who make up the school community, apart from my own observations and experiences. In this study, while investigating the intra-coordination in IB schools in Turkey, I used the phenomenological approach which is one of the qualitative research methods. In the study, I conducted semi-structured interviews with the employees (school administrators, teachers, coordinators, etc.) working in various positions in different IB schools (public and private) in x Turkey, students who graduated from these schools, and their parents. I used Moustakas's approach to transcendental phenomenology in the analysis of my interviews with 16 participants. As a result of this study, two main themes (the factors that prevent and strengthen intracoordination) and under each main theme five sub-themes emerged. These sub-themes are faceto-face or virtual gatherings in the school, school culture, attitude of management, attitude of individuals and the effect of crisis situations. In the complicating or supportive effect of gatherings on intra-coordination, the importance of communication-enhancing environments, the presence of language barrier, the excess number of communication channels, the complexity of these channels and the structure of the gatherings arises. The effect of school culture that complicates or supports intra-coordination was influenced by the type of school (private-state), the awareness of job descriptions, the hierarchical system in the school, the cultural diversity in the school, and the competence status of people who take on the role of boundary spanning (people who provide communication between units). Apart from this, the presence of understanding management which makes employees feel valued, provides them professional development opportunities, involves employees in decision-making processes and supports teacher autonomy, supports the intra-coordination whereas inaccessible and incompetent management that plans unbalanced workloads complicates the intracoordination. Situations that complicate or support the intra-coordination according to the individuals' attitudes can be expressed as: the use of communication channels at excessive and inappropriate times, the lack of motivation of individuals, the effect of their usual educational culture background and prejudices, their transparency or lack of transparency in interpersonal relations, taking initiative in inappropriate ways and times, people's sense of responsibility. and their willingness to work in collaboration. The last sub-theme I obtained from the statements of the participants for the situations that both complicate and support intra-coordination in IB schools is crisis situations. Accordingly, while some participants stated that the pandemic reduced intra-coordination and communication, there were also participants who stated that intra-coordination became easier in this process.