Yabancı unsurlu iş sözleşmelerinde işçilik alacakları
Workers' receivables in employment contracts containing foreign element
  1. Tez No: 685565
  2. Yazar: AHMED DIRAR GÜNGÖRDÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Özel Hukuk, İşçilik Alacakları, Yabancı İşçi, İşçi Lehine Yorum İlkesi, Uluslararası İşgücü, International Private Law, Employee Entitlements, Foreign Worker, The Principle of Interpretation in The Favor of The Worker, International Workforce
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Uluslararası Özel Hukuk) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Globalleşen dünyada iş sözleşmeleri birden fazla ülkeyle irtibatlı hale gelmiştir. Bu sebeple, yabancı unsurlu bu tarz sözleşmelere uygulanacak hukuk ayrıca önem arz etmektedir. Taraflar sözleşmeye uygulanacak hukuku, kanunların çizdiği sınırlar dahilinde serbestçe kararlaştırabilirler. Ancak, Türkiye'de akdedilen yabancı unsurlu iş sözleşmelerine, kural olarak Türk Hukuku uygulanmaktadır. Türk Hukuku uygulanırken, işçi lehine yorum ilkesi göz ardı edilmemektedir. Yabancı unsurlu iş sözleşmelerinde yabancı işçilerin, işçilik alacaklarına hangi durumlarda hak kazanabileceği Türk doktrininde tartışmalıdır. Bu tartışma esas olarak, çalışma izninin ve iş sözleşmesinin belirli süreli olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma ile yabancı işçilerin hak ettiği alacakların tamamını elde edebilmesinin gerekliliği amaçlanmış ve uygulamada eşitsizliklere çözümler aranmıştır.
Özet (Çeviri)
In globalizing world, employment contracts are connected to more than one country. Applicable law to this kind of contracts are substantial, accordingly. The contacting parties have freedom of choice of the law applicaple to the contract, within the limits laid down by the laws. However, Turkish Law, in principle, is applied to employment contracts that are concluded in Turkey. During this period, the principle of interpretation in the favor of the worker, shouldn't be ignored. In employment contracts containing foreign element, it is controversial in Turkish doctrine under which circumstances can foreign employees be entitled to acquire their receivables. Essantially, work permits and employment contracts with definite period are main subjects of this discussion. This study aims at making foreign workers acquire all of their receivables and searching for solutions to inequalities in the application.