Türkiye'de orta gelir tuzağı sorunu: Çıkış yolu olarak sanayi 4.0
Middle income trap problem in Turkey: İndustry 4.0 as the output
- Tez No: 685572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Endüstri 4.0, Dicle Üniversitesi, Dördüncü Sanayi Devrimi, Sanayi 4.0, Türkiye Ekonomisi, 3B Yazıcı, Yapay Zeka, Akıllı Üretim Sistemi, Middle Income Trap, Industry 4.0, Dicle University, Fourth Industrial Revolution, Turkish Economy, 3D Printing, Artificial Intelligence, Intelligent Production System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dördüncü Sanayi Devrimi olarak da bilinen Sanayi 4.0, yeni üretim sistemlerini de beraberinde getirmektedir. Üretimin her safhasında dijitalleşmeyi ön planda tutan bu yeni akıllı üretim anlayışı, büyümenin sınırlarına ulaşan ülkelere yeni bir ufuk açmaktadır. Bu yeni akıllı üretim sistemi; Orta Gelir Tuzağı'na yakalanan Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin, yüksek gelirli ülkeler seviyesine erişebilmesinde önemli bir rol üstlenecektir. Orta Gelir Tuzağı'na yakalanan ülkeler yani kişi başına düşen milli gelirleri belli düzeyde kalan ve uzun yıllar bu seviyeyi geçemeyen ülkeler, Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkmanın yolunu bu yeni üretim anlayışını içselleştirerek büyümeyi gerçekleştirmekte bulmaktadırlar. Bunun da gerçekleşebilmesi, yenilik ekonomisinin yaşama geçirilmesiyle mümkün olabilmektedir. Yenilik ekonomisi sürecinde ise Ar-Ge ve eğitimli/nitelikli işgücü arzının önemi, yeni teknolojilerin ekonomiye kazandırılması noktasında önemli bir üstünlük sağlayacaktır. Büyümenin sürdürülebilmesi, yüksek katma değerli ürünlerin ileri teknolojiye dayalı olarak üretildiği yani yenilikler sonucu verimlilik artışının sağlanıp dış ticarette rekabet gücünün elde edilebileceği bir ekonomide söz konusu olabilecektir. Bu çalışmada, Türkiye'nin Sanayi 4.0'ın getirdiği yenilikçi üretim anlayışını benimsemesi durumunda, Orta Gelir Tuzağı sorunu için bir çıkış yolu olup olamayacağı hususu, açıklamalar ve veriler eşliğinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Ⅳ. Industry 4.0, also known as the Industrial Revolution, brings with it new production systems. This new smart production approach, which prioritizes digitalization at every stage of production, opens a new horizon for countries that have reached the limits of growth. This new smart production system will play an important role in helping a developing country like Turkey, caught in the Middle Income Trap, reach the level of high-income countries. Countries caught in the Middle Income Trap, that is, countries whose per capita income remains at a certain level and cannot exceed this level for many years, find the way out of the Middle Income Trap by internalizing this new production approach and realizing growth. The realization of this can only be possible with the implementation of the innovation economy. In the innovation economy process, the importance of R&D and educated/qualified labor supply will provide a significant advantage in bringing new technologies into the economy. Sustaining growth will be possible in an economy where high value-added products are produced based on advanced technology, that is, productivity increase can be achieved as a result of innovations and competitiveness can be achieved in foreign trade. In this study, if Turkey adopts the innovative production approach brought by Industry 4.0, whether there will be a way out for the Middle Income Trap problem will be examined with explanations and data.