Çalışan evli bireylerde evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluş düzeyleri ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marriage satisfaction and psychological well-being levels and some demographic variables in working married individuals
- Tez No: 685608
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAD DEMİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, psikolojik iyi oluş, evlilik doyumu ölçeği, psikolojik iyi oluş ölçeği, Marital satisfaction, psychological well-being, the marital adjustment scale, psychological well-being scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışan evli çiftlerin, evlilik sürecinde psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki faktörlerini incelemek, evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin ne yönde olduğunu anlamaya çalışmak ve buna bağlı olarak çalışan evli çiftlere çözüm önerilerinin sunulmasıdır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden faktör analizi ve korelasyon analizi kullanılarak yürütülmüştür. Faktör analizi örneklem büyüklüğü bakımından veri bünyesinin uygunluk durumunu test etmek için Kaiser, Meyer, Olkin (KMO) testi kullanılmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, sosyal medya üzerinden ulaşılan, gönüllü katılımcı olmayı kabul eden karı-koca çalışan evli kişiler oluşturmaktadır. Araştırmaya farklı sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyine sahip kişiler dâhil edilmiştir. Yaptığımız bu çalışmamızda, sağlıklı aile topluluklarının oluşması için mühim bir yeri olduğunun düşünüldüğü evlilik unsurunda uyum olayının, kişilerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile ne ölçüde bağlantılı olduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu hedefle yapılmış olan çalışmanın içinde, bu konunun kavramsal halinin oluşturulmasından sonra, evli olan kişilerle görüşülmek sureti ile bilgilere ulaşılır olmuştur. Bu araştırmaya Türkiye'de yaşamakta olan 202 kadın ile 144 erkek olmak üzere toplamda 346 evli kişi katılmıştır. Araştırmada kullanılan soruların ilk kısmı demografik sorular olup katılımcılar ile ilgilidir. İki hazır ölçek hazırlayan kişilerden izin alınarak uygulanmıştır. Bunlar Evlilik Doyumu ve Psikolojik İyi Oluş Düzeyi Ölçeğidir. Bu araştırmanın bulguları sosyo-demografik durumunu anlayabilmek için oluşturulmuş olan anketin formundaki bilgiler bağımsız değişken, evlilikte doyumu ölçeği ve psikolojik iyi oluş ölçeği uygulanmıştır be bağımsız değişkenler olarak seçilmiştir. Bu araştırmada elde edilmiş olan esas verilerden ilki; evlilik doyumu ile psikolojik iyi oluş arasında olan anlamlı bir ilişkinin olduğudur. İkincisi ise bu uyum unsuru, kişilerin cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine, çalışma durumlarına ve anne ve babanın medeni durumlarına göre değişiklikler göstermez. Yaş etkeniyse evlilikte oluşan uyum unsurunda önemli bir faktör olarak meydana çıkmıştır. Gelir seviyesi yükseldikçe evlilikte doyum da artar. Evlilikte geçirilmiş olan sürenin uzunluk derecesi ise uyuma tesir ettiğinden; 1 sene ve daha kısa süre evli olan kişilerin, evlilik doyumlarının daha uzun süredir evli kalan kişilere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship factors between the psychological well-being levels of working married couples in the marriage process, to try to understand the relationship between marital satisfaction and psychological well-being, and to offer solutions to working married couples accordingly. This study was carried out by using factor analysis and correlation analysis, which are quantitative research methods. Factor analysis Kaiser terms of sample size to test the availability of the data structure, Meyer Olkin (KMO) test wasused. The study group was determined by using the maximum variation sampling technique, which is one of the purposeful sampling methods. The sample of the research consists of married people who are working as husband and wife, who agree to be a voluntary participant, reached via socialmedia. People with different socio-economic and educational levels were included in the study. In this study we have done, it is tried to be understood to what extent the adaptation event in the element of marriage, which is thought to have an important place for the formation of healthy family communities, is related to the self-perception of individuals. In the study carried out with this goal, after the conceptual form of this issue was formed, the information was obtained by interviewing married people. A total of 346 married people, 202 women and 144 men, living in Turkey participated in thisresearch. The first part of the questions used in there search is demographic questions and concerns the participants. It was implemented with the permission of the person who prepared two ready scale. These are Marriage Satisfaction and Psychological Well-Being Scale. The information in the form of the questionnaire, which was created in order to understand the socio-demographic status of the information of this research result, was applied as the independent variable, the marital satisfaction scale and the psychological well-being scale were selected as independent variables. The first of the main data obtained in this research; there is a significant relationship between marital satisfaction and psychological well-being. Second, this element of harmony, the gender of the person, their level of education does not vary according to the operating status and the bodies' marital status. The age factor, on the other hand, emerged as an important factor in the adjustment element in marriage. The higher the in come level, the higher the satisfaction in marriage. Since the length of time spent in marriage affects satisfaction; It has been determined that people who have been married for 1 year or less have higher marital satisfaction than people who have been married for longer.