6 Şubat 2023 depremi sonrası depremzede evli bireylerde evlilik uyumlarının yordayıcıları olarak psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu
Psychological resilience and life satisfaction as predictions of marital adjustment among married earthquake victims after the February 6, 2023 earthquake
  1. Tez No: 993874
  2. Yazar: HÜSNA RUMEYSA YAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Görücü usulü evlilik, Psikolojik sağlamlık, Tek eşli evlilik, Uzak mesafe evlilikleri, Arranged marriage, Resilience, Monogamy, Long distance marriages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, yalnızca fiziksel değil, psikolojik ve sosyal düzeyde de birçok etkene yol açarak bireylerin yaşamlarını köklü bir şekilde etkilemiştir. Bu tür büyük ölçekli afetlerin, evli bireylerin ruh sağlığı kadar evlilik ilişkilerini ve evlilikteki uyum düzeylerini de etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda, psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun evlilik uyumunu yordayabileceği öngörülmektedir. Bu araştırmanın amacı, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenmiş evli bireylerde psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun evlilik uyumunu yordayıp yordamadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, kolayda ve kriter örnekleme yöntemiyle berlirlenmiş; depremden etkilenmiş 249'u kadın (%59,9) ve 167'si erkek (%40,1) olmak üzere toplam 416 evli birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla, yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerini ölçmek için Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, yaşam doyumu düzeylerini belirlemek için Yaşam Doyumu Ölçeği ve evlilikteki uyum düzeylerini ölçmek için Evlilikte Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS 23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, aşamalı çoklu regresyon analizi ve bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu değişkenlerinin birlikte, bağımlı değişken olan evlilik uyumuna ait toplam varyansın %20,3'ünü anlamlı düzeyde açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca kadın ve erkek bireyler arasında evlilik uyumu düzeyleri açısından erkeklerin lehine anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve araştırmacılara, evlilik ve aile danışmanlığı alanında çalışan uzmanlara ve politika yapıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The earthquakes that occurred on February 6, 2023, profoundly affected individuals' lives not only on a physical level but also on psychological and social dimensions. Such large-scale disasters are thought to impact not only the mental health of married individuals but also their marital relationships and levels of marital adjustment. In this context, it is anticipated that psychological resilience and life satisfaction may predict marital adjustment. The aim of this study is to examine whether psychological resilience and life satisfaction predict marital adjustment among married individuals affected by the earthquakes of February 6, 2023. The sample of the study consisted of a total of 416 married individuals affected by the earthquake, including 249 women (59.9%) and 167 men (40.1%), selected through convenience and criterion sampling methods. In order to collect data, the Adult Psychological Resilience Scale was used to measure adults' levels of psychological resilience, the Life Satisfaction Scale was employed to assess levels of life satisfaction, and the Marital Adjustment Scale was used to determine the levels of marital adjustment. A Personal Information Form was also administered to identify participants' demographic characteristics. The collected data were analyzed using IBM SPSS 23.0 software. Pearson correlation analysis, stepwise multiple regression analysis, and independent samples t-test were conducted. The analyses revealed that the variables of psychological resilience and life satisfaction together significantly explained 20.3% of the total variance in the dependent variable, marital adjustment. Furthermore, a significant difference was found in marital adjustment levels between men and women, in favor of men. The findings were discussed within the framework of the relevant literature, and recommendations were made for researchers, professionals working in the field of marriage and family counseling, and policymakers.