Sekizinci sınıf matematik kaygısı yaşayan öğrencilerin kaygılarının sebeplerinin incelenmesi
Examination of the reasons for eight grade students' mathematics anxiety who are suffering from mathematics through student interviews
  1. Tez No: 685627
  2. Yazar: AHMET YAVUZ AĞDACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ESRA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, 8. Sınıf Öğrencileri, Erkek Öğrenciler, Matematik Kaygısı, Mathematics, 8th grade students, male students, Mathematics anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı sekizinci sınıf matematik kaygısı yaşayan öğrencilerin kaygılarının sebeplerini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerle birlikte karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde, Başakşehir ilçesinde, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulunda öğrenim gören 236 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel kısmında araştırmacı tarafından oluşturulacak kişisel bilgiler formu, Ikegulu (1998) tarafından geliştirilen, Özdemir ve Gür (2011) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan 'Matematik Kaygısı-Endişesi Ölçeği (MKEÖ)' ve nitel kısmında araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırmanın ilk kısmında veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada nicel verilerin analizinde bağımlı değişkenin bağımsız değişkenlere göre incelemesi yapılmıştır. Bağımlı değişken olarak 8. Sınıfta öğrenim gören erkek öğrencilerin matematik kaygısı toplam puanları, bağımsız değişken olarak uyruk, kitap okuma alışkanlığı ve anne ile baba eğitim durumları belirlenmiştir. Öğrencilerin matematik kaygı puanlarının bu bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız örneklem t-testi ve one way anova testi ile belirlenmiştir. Öğrencilerin matematik kaygı puanlarının, T.C vatandaşı olup olmamaları ve kitap okuma alışkanlıkları bağımsız değişkenlerine göre anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Anne ve baba eğitim durumları göz önünde bulundurulduğunda anne eğitim durumuna göre anlamlı farklılık görülmezken baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılaştığı görülmektedir. Araştırmanın ikinci kısmında kaygı düzeyi yüksek öğrencilerle yapılan nitel çalışma kapsamında öğrencilerin matematik kaygı sebepleri aile, öğretmen, okul ve kişisel deneyim faktörleri göz önünde bulundurularak öğrenci görüşleriyle ele alınmıştır. Bu faktörlerin öğrencilerin matematik kaygısını önemli derecede etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the examination the eight grade students' sources of anxiety who are suffering from mathematics concern by means of student interviews. Combination of the qualitative and quantitative methods were used in the investigation. The sample group which compromises of 236 male students in the 2020-2021 academic year from governmental schools of Basaksehir region in Istanbul was chosen. The specific personal information form is to be prepared by the researcher, in the quantitative part of research, was utilized from interview questions of Ikegulu (1998) entitled 'Mathematics Concerns – Concern Measure' which was validated by Ozdemir and Gur (2011) by their work. Similarly, in qualitative part of the research interview questions were used proposed by the researcher. In the first part of the study, data were processed by the SPSS software. In the analysis of the quantitative data in the study, the dependent variable was examined according to the independent variables. The math anxiety total scores of male students studying in the 8th grade as dependent variables, were determined by the effect of nationality, reading habit and education status of parents as independent variables. Moreover, whether the mathematics anxiety scores of the students differentiated according to these independent variables was determined by independent sample T-Test and one-way Anova test. According to the observed results, there is a significant difference between the mathematics anxiety scores of the students according to the independent variables of whether they are citizens of T.C. or not and their reading habits. However, considering the education levels of the mothers and fathers, it was observed that there is no significant difference according to the education level of the mother, but it was observed that there is a significant difference according to the education level of the father. In the second part of the study, as part of the qualitative study conducted with students who have high levels of anxiety, the reasons for mathematics anxiety of the students have been examined with the students' opinions, taking into consideration of; the family, teacher, school and personal experience factors. It has been observed that these factors significantly affect students' math anxiety.