7. ve 8. sınıf öğrencilerinin sayı hissi ile matematik kaygısı arasındaki ilişki üzerine bir çalışma
A study on the relationship between number sense and math anxiety of 7th and 8th grade students
  1. Tez No: 582397
  2. Yazar: YASEMİN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sayı hissi, sayı hissi bileşenleri, matematik kaygısı, Number sense, the components of number sense, math anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin sayı hissi ve matematik kaygısı arasındaki ilişki incelenmiş, ayrıca sayı hissi, sayı hissi bileşenleri ve matematik kaygısının cinsiyet ve sınıf değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bulunan üç ortaokulda öğrenim gören yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinden oluşan 416 (7.sınıf:204 ve 8.sınıf:212) katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, Harç (2010) tarafından geliştirilen Sayı Duygusu Testi ve Şentürk (2010) tarafından geliştirilen İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Matematik Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizi; pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı hesaplama tekniği, bağımsız örneklemler için t-testi ve çoklu regresyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sayı hissi ve sayı hissi bileşenlerinin sınıf ve cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği; sınıf düzeyi arttıkça sayı hissinin arttığı ve erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre daha yüksek sayı hissi performansı sergilediği tespit edilmiştir. Matematik kaygısının sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık göstermezken, cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği; farklılığın kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre daha yüksek matematik kaygısına işaret ettiği belirlenmiştir. Ayrıca 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin sayı hissi ile matematik kaygısı arasında negatif yönlü, orta düzeyde ilişki olduğu ve sayı hissi bileşenlerinin matematik kaygısının anlamlı yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between number sense and mathematics anxiety of 7th and 8th grade students was examined, in addition, it was investigated whether the number sense, the components of number sense and math anxiety differ according to gender and class variables. The research was carried out with 416 (7th grade:204 and 8th grade:212) participants in three secondary schools in Ankara in 2018-2019 academic year. The data were gathered with“Mathematical Anxiety Scala for Primary School Students”developed by Şentürk (2010) and“Number Sense Test”developed by Harç (2010). Data analysis was performed with t-test for independent samples, pearson moments correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of the research revealed that number sense and the components of number sense was significantly different according to class and gender variables; as the level of class increased the sense of number increased and male students had a higher number sense than female students. While math anxiety did not show significant difference according to class variable, there was a significant difference according to gender variable; the difference was found to indicate that female students had higher math anxiety than male students. In addition, it was found there was a negative and middle level correlation between number sense and math anxiety in 7th and 8th grade students and the components of number sense were significant predictors of math anxiety.