Kronik hepatit c tanılı hastalarda tedavi öncesi, tedavinin 3. ve 7. günlerinde viral kinetiğin tayini
Determination of viral kinetics in patients with chronic hepatitis c before treatment, 3rd and 7th days of treatment
- Tez No: 685636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER İNANÇ BALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: hepatit, viral kinetik, hepatit C, direkt etkili antiviraller, Viral hepatitis, viral kinetics, hepatitis C, direct acting antivirals, viral load
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaçlar: Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde direkt etkili antiviral (DEA) ilaçlarla tedavi edilen olgularda tedavi öncesi HCV RNA düzeyinin erken yanıt veya nükslerle ilişkisini belirlemek, viral kinetiğin prognoz ile ilişkisini ortaya koyabilmek ve DEA tedavilerle ilgili ülkemize özgü gerçek hayat verilerinin oluşmasına katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel nitelikte olup, 2017-2019 yılları arasında İÜ-C Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğinde takip edilen, kronik hepatit C tanılı, DEA tedavi başlanması planlanan gönüllü hastalar ardışık şekilde dahil edildi. Tedavinin 0. 3. ve 7. günlerinde plazmada HCV RNA çalışıldı. RT-PCR platformu olarak COBAS TaqMan HCV Test (Versiyon 2.0, Roche Molecular Systems, ABD) kullanıldı. Hastaların rutin izlemlerinde yer alan HCV RNA düzeyleri ile takip verileri dosyalarından elde edildi. Hastalar yaş, cins, hastalık süresi, tedavi deneyimi, başlangıç viral yük, histopatoloji skorları, biyokimyasal parametreler ve uygulanan tedavi modalitesi açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 50 hastadan 28'i (%56) kadın, yaş ortalaması 58±12,84 idi. Hastalardan 21'ne (%44) PrOD, 28'ne (%54) ise SOF içeren ilaçlar, 1'ne(%2) glecaprevir-pibrentasvir tedavisi verildi. Yaşı daha genç olanlarda (p=0,005) ve hastalık süresi daha uzun olanlarda (p=0,038) viral klirensin daha erken sağlandığı saptandı. Başlangıç viral yükü ortancası 3.079.870 IU/ml idi, viral klirensin sağlanma süresiyle başlangıç viral yük arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,208). Sonuç: Tedavi sırasında viral yükü erken negatifleşen hastaların daha genç ve hastalık süresi daha uzun olanlar olduğu ortaya çıkmıştır. Başlangıç viral yükle erken viral kinetik arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aims: To determine the relation of pre-treatment HCV RNA levels with early treatment response or relapses in cases treated with direct-acting oral antiviral drugs, to investigate the relation between early viral kinetics and the prognosis and thus contribute to the real-life data on direct-acting antiviral treatments specific to our country. Materials and Methods: This is a prospective observational study including consecutive patients diagnosed with chronic hepatitis C and treated with direct-acting antivirals (DAAs) in the IUC-CTF Infectious Diseases outpatient clinic between 2017 and 2019. HCV-RNA was studied with COBAS TaqMan RT-PCR platform in plasma samples before treatment (day 0), on day 3 and 7. Test results below 35 IU/ml were considered negative. Patients were compared in terms of age, gender, duration of disease, prior treatment experience, initial viral load, histopathology scores, biochemical parameters and the treatment modalities given. Results: Of the 50 patients included, 28 (56%) were female, the mean age was 58 ± 12.84. Ten (20%) patients were cirrhotic and 40 (80%) were non-cirrhotic. PrOD regimen was given to 21 (44%) patients, sofosbuvir-based regimens to 28 (54%), and glecaprevir-pibrentasvir to 1 (2%) patient. Viral clearance was significantly earlier in younger patients (p = 0.005) and in patients with longer disease duration (p = 0.038). Median initial viral load was not statistically correlated with the time to negativity (p = 0.208). Conclusions: Patients with early virological response are relatively younger and have longer disease duration. No significant correlation was detected between initial viral load and early viral kinetics.