Kronik hepatit C tanılı hastalarda glekaprevir/pibrentasvir kombinasyon tedavisinin etkililiği ve güvenirliliği
Effectiveness and safety of glecaprevir/pibrentasvir combination therapy in patients diagnosed with chronic hepatitis C
  1. Tez No: 858873
  2. Yazar: KAAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN AYGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: glekaprevir, hepatit c, pibrentasvir, virolojik yanıt, glecaprevir, hepatitis c, pibrentasvir, virological response
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya çapında 70 milyona yakın kişi hepatit C virusu (HCV) ile enfektedir. HCV, primer olarak karaciğer tutulumu yapan bir virustur. Buna bağlı olarak yıllar içerisinde siroz, hepatoselüler karsinom (HSK) ve ölüm gelişebilmektedir. Son yıllarda yeni geliştirilen direkt etkili antiviral ajanlarla tedavide önemli yol alınmıştır. Glekaprevir-pibrentasvir (GLE/PİB) kombinasyonu HCV enfeksiyonu tedavisinde kullanılan, tüm genotiplere etkili, dekompanse siroz hastaları hariç tüm gruplarda kullanılabilen bir kombinasyondur. Bu çalışmada GLE/PİB tedavisinin etkinliğinin ve güvenilirlik profilinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'ne 1 Aralık 2019 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran yaşları 18'den büyük olan, HCV genotip 1-6 ile enfekte olan, tedavi ve takipteki kontrollerine düzenli olarak gelmiş olan 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşları, boyları, kiloları, tedavi deneyimli olup olmadıkları, deneyimli olanlarda hangi tedavileri kullandıkları, alt hastalıkları ve kullandığı ilaçlar, karaciğer biyopsi olup olmadıkları, karaciğer biyopsisi olanlarda histolojik aktivite indeksi ve fibrozis evresi not edildi. Ayrıca tedavi öncesi tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, kreatinin düzeyi, HCV-RNA ve HCV genotipleri sisteme kaydedildi. Tedavi ve takip sürecinde tedavi başlandığı günden itibaren tedavinin 4. haftasında, tedavinin 8. haftasında, takibin 4. haftasında, takibin 8. haftasında ve 12. haftadaki kalıcı virolojik yanıtı (KVY12) tespit etmek amacıyla takibin 12. haftasında olmak üzere toplamda beş defa kontrole gelen hastaların bilgileri hastane bilgi yönetim sistemine yazıldı. Kontrollerde karaciğer fonksiyon testleri, tam kan sayımı parametreleri ve HCV-RNA düzeyleri takip edildi. Ayrıca böbrek fonksiyon testleri tedavi öncesi, tedavi sonu ve takip sonu değerler olarak not edildi. Virolojik yanıt, karaciğer fonksiyon testlerinin değişimi ve kreatinin düzeylerinin değişimine bakıldı. Tedavi kontrolleri sırasında oluşan ilaca bağlı yan etkilere hastane bilgi yönetim sisteminden ulaşıldı. Bulgular: Çalışmadaki 44 hastanın 21 (%47,7)'i genotip 1b, 8 (%18,2)'i genotip 1a, 7 (%15,9)'si genotip 2, 6 (%13,6)'sı genotip 4 ve 3 (%4,5)'ü genotip 3 ile enfekte idi Toplam 44 hastanın 36 (%81,8)'sında erken virolojik yanıt (EVY) sağlandı. Hastaların tamamında tedavi sonu yanıt (TSY) ve KVY12 elde edildi. Hastalarda relaps ve alevlenme gibi tedavi başarısızlıkları görülmedi. Kadınlarda, erkeklere oranla daha yüksek oranda EVY elde edildiği görüldü (p=0,01). Genotiplere göre EVY oranları arasında anlamlı fark bulunmadı. Hastaların karaciğer fonksiyon testlerinde tedavinin 4. haftasında anlamlı olarak iyileşme görüldü (p=0,01). Tedavi deneyimli olan gruptaki hastaların tedavi öncesi trombosit sayılarının, GLE/PİB tedavisinin 4. haftasından itibaren artma eğiliminde olduğu saptandı (p=0,03). Hastaların kreatinin değerlerine bakıldığında ise tedavi sonu ve takip sonu kreatinin değerlerinin tedavi öncesi kreatinin değerlerinden daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,01). Hastalarda tedavinin 4. haftasında herhangi bir yan etki görülme oranı %28,3 iken, tedavinin 8. haftasında bu oranın %20,5'e gerilediği görüldü. Yan etkiler tedavinin kesilmesini gerektirmeyecek düzeydeydi. En sık karşılaşılan yan etkilerin halsizlik ve kaşıntı olduğu görüldü. Sonuç: Kronik hepatit C (KHC) enfeksiyonunun tedavisinde GLE/PİB kombinasyonu etkili bir tedavi seçeneği olarak öne çıkmaktadır. Çalışmadaki hastalarda relaps ve alevlenme görülmemesi etkinlik açısından olumlu bir gelişmedir. Hastaların tam kan sayımı parametrelerinde, karaciğer fonksiyon testlerinde de düzelme görülmüştür. Hastalarda önemli sayılabilecek yan etki görülmemesi hastaların tedavi yan etkilerini tolere edebilmelerini sağlamış ve dolayısıyla tedavi uyumu ve başarısı artmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Nearly 70 million people worldwide are infected with hepatitis C virus (HCV). HCV is a virus that mainly causes liver involvement. Accordingly, cirrhosis, hepatocellular carcinoma (HCC) and death may develop over the years. In recent years, significant progress has been made in treatment with recently developed direct-acting antiviral agents. Glecaprevir/pibrentasvir (GLE/PIB) combination is a combination used in the treatment of HCV infection, is effective on all genotypes, and can be used in all groups except decompensated cirrhosis patients. This study aimed to evaluate the effectiveness and safety profile of GLE/PIB treatment. Patients and methods: Forty-four patients who were older than 18 years of age, who applied to Erciyes University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic between December 1, 2019 and December 31, 2022, were infected with HCV genotype 1-6, and came regularly for treatment and follow-up visits were included in the study. The patients' ages, heights, weights, whether they were treatment experienced or not, which treatments they used in those who were experienced, underlying diseases and medications used, whether they had a liver biopsy or not, and in those who had a liver biopsy, the histological activity index and fibrosis stage were noted. In addition, complete blood count, liver function tests, creatinine level, HCV-RNA and HCV genotypes were recorded in the system before treatment. During the treatment and follow-up period, a total of five controls were made, starting from the day the treatment started, at 4th week of treatment, at 8th week of treatment, at 4th week of follow-up, at 8th week of follow-up, and at 12th week of follow-up to determine the sustained virological response (SVR12) at 12th week. The information of the incoming patients was recorded in the hospital information management system. Liver function tests, complete blood count parameters and HCV-RNA levels were monitored in the controls. In addition, kidney function tests were recorded as before treatment, at the end of treatment and at the end of follow-up. Virological response, change in liver function tests and change in creatinine levels were examined. Drug-related side effects that occurred during treatment controls were accessed through the hospital information management system. Results: Of the 44 patients in the study, 21 (47.7%) were genotype 1b, 8 (18.2%) were genotype 1a, 7 (15.9%) were genotype 2, 6 (13.6%) were genotype 4 and 3 (4.5%) were infected with genotype 3. Early virological response (EVR) was achieved in 36 (81.8%) of a total of 44 patients. End-of-treatment response and SVR12 were achieved in all patients. No treatment failures such as relapse or breakthrough were observed in the patients. It was observed that women had a higher rate of EVR than men (p=0.01). There was no significant difference between EVR rates according to genotypes. There was a significant improvement in the liver function tests of the patients at 4th week of treatment (p=0.01). It was determined that the pre-treatment platelet counts of the patients in the treatment-experienced group tended to increase starting from 4th week of GLE/PIB treatment (p=0.03). When the creatinine values of the patients were examined, it was determined that the creatinine values at the end of treatment and at the end of follow-up were higher than the creatinine values before treatment (p=0.01). While the rate of any side effects at 4th week of treatment was 28.3%, this rate decreased to 20.5% at 8th week of treatment. Side effects were at a level that did not require discontinuation of the treatment. The most common side effects were found as fatigue and itching. Conclusions: GLE/PIB combination stands out as an effective treatment option in the treatment of chronic hepatitis C infection. The absence of relapses and breakthrough in the patients is a positive development in terms of effectiveness. Improvements were also observed in the patients' complete blood count parameters and liver function tests. The absence of serious side effects in patients enabled patients to tolerate the side effects of treatment, thus increasing treatment compliance and success.