Development of a knowledge based system to select bearings
Yatakların seçimi için bilgi tabanı geliştirilmesi
  1. Tez No: 68565
  2. Yazar: İSLAM ENDER TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Yataklar, Bilgisayar Destekli Seçim. iv, Expert Systems, Bearings, Computer-Aided Selection. in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZ YATAKLARIN SEÇİM İÇİN BİLGİ TABANI GELİŞTİRİLMESİ TANER, İslam Ender Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin AKKÖK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Ocak 1997, 167 sayfa Yataklar, değişik mühendislik dallarında uygulama alanı bulan makina parçalarından biridir. Sunulan çalışma, verilen uygulama alanına göre en uygun yatak seçimini yapan, uzman bir sistem gibi davranan akıllı bir yazılımın geliştirilmesi amaçlanmıştır, böylece yapılan çalışma yatak seçimininde tasarım verimliliğini arttırmış ve birey uzmanlığından bağımsızlaştırmıştır. Bu çalışma, yataklar hakkındaki mevcut bilgi tabanını kullanarak seçim algoritmalarının geliştirilmesi ve uygulamasını içerir. Aynı zamanda seçim işlemi de başlıca bu amaç için geliştirilen çıkarım makinası aracılığı ile otomatik hale getirilmiştir. Bütün yataklar çevresel ve çalışma şartlarına göre birçok defa sınıflandırılmış ve sonuçlar veri tabanı olarak yazılımda kullanılmak üzere toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A KNOWLEDGE-BASED SYSTEM TO SELECT BEARINGS TANER, Islam Ender M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin AKKÖK Co-Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN January 1997, 167 pages Bearings are one of the most common components of machinery which have widespread application in different fields of engineering. In this work the aim was to develop an intelligent software which behaves like an expert system, to select suitable bearings in a given applications, thus it improves design efficiency and eliminate human depended expertise. This work includes development and implementation of selection algorithms of some available knowledge-base on bearings. The selection process is also automated by using an inference engine which is developed mainly for this purpose. All of the bearings were classified on several levels according to environmental and operating factors. The result of these classifications are used as a database which will be used in the intelligent software heritage.