Nesefî tefsirinde ayetlerin sonlarında yer alan Esmâü'l-Hüsnâ'nın manaya etkisi
The effect of Esmâü'l-Hüsnâ at the end of the verses in the tafseer of nasafî on meaning
- Tez No: 685719
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, en-Nesefî, Medârikü't-Tenzîl Ve Hakâiku't-Te'vîl, Esmâü'l-hüsnâ, Ayet sonları, mana, Commentary, en-Nesefî, Medârikü't-Tenzîl Ve Hakâiku't-Te'vîl, Esmâü'l-hüsnâ, end of verses, meaning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmamızda, en-Nesefî'nin“Medârikü't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl”adlı tefsirinde ayet sonlarındaki esmâü'l-hüsnâ'nın siyak-sibak durumuna göre kazandığı manalar incelenmiştir. Allah'ın güzel isimleri anlamına gelen esmâü'l-hüsnâ'nın ayet sonlarında ifade edilmesindeki etkenler üzerinde durulmuştur. Ddefalarca zikredilen aynı ismin, ayetlerin içeriğine binaen kaç tane farklı anlam kazandığı tespit edilmiştir. Gerekli görülen yerlerde diğer tefsir eserleri ile mukayese yapılmış ve isimlere yapılan muhtelif yorumlar ortaya konulmuştur. Ayrıca ele almış olduğumuz isimlerin sözlük ve terim anlamları da açıklanmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde en-Nesefî ve tefsiri“Medârikü't-Tenzîl Ve Hakâiku't-Te'vîl”hakkında genel bilgilere yer verdik. Ayrıca“esmâü'l-hüsnâ”kavramının sözlük ve terim anlamlarını sunduktan sonra konunun Kur'ân ve sünnetteki yeri üzerinde durduk. İlaveten“esmâü'l-hüsnâ”ile alakalı âlimlerin görüşlerine kısaca değindik. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise ayet sonlarındaki Allah'ın güzel isimlerini zikredilen ayetleri ile beraber teker teker ele alarak özelde en-Nesefî'nin genelde ise farklı müfessirlerin görüşlerini açıkladık. Sonuç kısmında ise ulaşmış olduğumuz hususları ifade ettik.
Özet (Çeviri)
In this study, the meanings of Esmâu'l-husnâ according to siyaq-sibaq status at the end of the verses in en-Nesefî's commentary named“Medârikü't-Tenzîl Ve Hakâiku't-Te'vîl”were examined. The factors causing esmâü'l-husnâ, which means the beautiful names of Allah, be expressed at the end of the verses are emphasized. In addition, it has been determined how many different meanings the same name, which is mentioned over and over, gains depending on the content of the verses. Where necessary, comparisons were made with other works of commentaries and various interpretations of the names were presented. In addition, the dictionary and term meanings of the names we have discussed are also explained. In the first part of our study, we gave general information about an-Nasafi and its commentary“Medariku't-Tenzîl Ve Hakâiku't-Te'vil”. In the second part, after presenting the dictionary and terminology of the concept of“esmâü'l-hüsnâ”, we focused on the place of the subject in the Qur'an and the Sunnah. In addition, we briefly touched upon the views of scholars related to“esmâü'l-hüsnâ”. In the third part of our study, we have explained the views of An-Nasafi in particular and of different commentators in general, by considering the beautiful names of Allah at the end of the verses one by one together with the verses mentioned. In the conclusion part, we expressed the points we have reached.