Confined dirac propagator for hybrid chiral bag model and neutron-proton mass difference
  1. Tez No: 6858
  2. Yazar: NURETTİN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL PAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bag Model, Skyrmion Model, Çoklu Yansıma Açılımı, Nötron-Proton Kütle Farkı. iv, Hybrid Chiral Bag Model, Skyrme Model, Multiple Reflection Expansion, Neutron-Proton Mass Difference. iu
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
HİBRİD KİRAL BAG MODELİ İÇİN KAPALI DIRAC PROPAGATÖRÜ VE NÖTRON-PROTON KÜTLE PARKI Karagöz, Nurettin Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bolümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Namık Kemal Pak 45 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Hibrid Kiral Bag Modeli, Kiral invaryansı düzeltmek amacıyla yüzeydeki etkileşim Skyrrae La- grangianıyla karakterize edilen dışsal pion alanıyla sağlanarak MIT bag modeli genelleştirilmiştir. Bu modeli, dışsal soliton çözümü ve kuantize edilmiş fermiyonlarla çözmek için belli bir bölgede lokaüze edilmiş Dirac propagatörünü bilmemiz gerekir. Bu propagator bag yüzeyinden yansımalarla belirlenen çoklu yansıma yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Sonsuz serinin toplantıyla prop- agatörün kesin kapalı ifadesi elde edileli. Bu serinin yakınsaklığı bag yarıçapına bağlı olarak üst sınır belirlenebilmesini mümkün kıldı. Bu formalizmin ilk uygulaması olarak kuark kütle farklarım kullanarak nötron-proton kütle farkı hesaplandı. Am? = 3.8 MeV'luk quark kütle farkı Ye 0.6 Fermi'lik bag yançapıyla elde ettiğimiz nötron-proton kütle farkı 1.30 MeV'dur. Bu sonuç ilk yansıma yaklaşımıyla daha önce bulunandan çok farklı değildir. Bu da yüksek mertebeden yansımaların katkısının küçük olduğunu ve çoklu yansıma açılımının iyi bir pertürbasyon yöntemi olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
CONFINED DIRAC PROPAGATOR FOR HYBRID CHIRAL BAG MODEL AND NEUTRON-PROTON MASS DIFFERENCE Karagöz, Nurettin Faculty of Arts and Sciences Department of Physics, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Namık Kemal Pak 45 pages, February 1989 ABSTRACT ~ The Hybrid Chiral Bag Model b an extension of the MIT bag model, in which a surface coupling with an external pion field characterized by Skyrme Lagrangian with the jum of restoring chiral invarianee. To solve this model with classical external soiiton solution and quantized fermions, we need to know the confined Dirac propagator. This propagator is determined using the Multiple Reflection Expansion method, that is as an expansion in the number of reflections from the bag surface. We have been able to sum the infinite series, and give a compact expression for the exact propagator. The convergence of MRE depends on the bag radius. Thus we have been able to impose upper bounds on the bag radius. As a first application of this formalism in the case where quarks mass differences are put in explicitly we computed the neutron-proton mass difference. The result is 1.30 MeV for a bag radius 0.6 Fermi and quark mass difference Am, = 3.8MeV, a result not very different from the previously obtained one based on first reflection approximation. This shows that the contribution of higher reflections are small, thus lending support to MRE being a good perturbative scheme.