Çekte muhatap bankanın hukuki sorumluluğu
Legal liability of the drawee bank
  1. Tez No: 685876
  2. Yazar: HANİFE AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA BADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çek, Muhatap Banka, İbraz, Sorumluluk, Cheque, The Drawee Bank, Submission, Responsibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir kambiyo senedi olarak çek, ticari hayatta kullanılan yaygın bir ödeme aracıdır. Ülkemizde de kullanılması teşvik edilen çekin, yaygın bir ödeme aracı olabilmesi için, çeke olan güveninin de sağlanması gerekmiş ve bu nedenle Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan düzenlemeler yanında 5941 Sayılı Çek Kanunu ile de muhatap bankaya bir takım sorumluluklar yüklenmiştir. Hukukumuzda çekte muhatap sadece banka olacağından (ödeme yeri Türkiye olan çeklerde) ve çek defteri basma yetkisi de sadece bankalarda olduğundan, bankaların bu yetkiyi keyfi olarak kullanmasının önlenmesi, müşterilerine çek defteri verirken daha özenli ve dikkatli davranması, çek hamillerinin korunması ve çekle ödemede güvenliğin sağlanması amacıyla muhatap bankanın hukuka aykırı davranışları yasal düzenlemeler ile yaptırıma bağlanmıştır. Kanun koyucu Türkiye'de ödenecek çeklerde muhatabın ancak bir banka olabileceğini belirtmiş ve fakat muhatabın hiçbir şekilde senedin asıl borçlusu olmasını, kambiyo ilişkisi içinde yer almasını istememiştir. Bu nedenle de TTK m. 784/1'de çekte muhatabın kabulü yasaklanmıştır. Kabul yasağına paralel olarak, çekte muhatabın aval vermesi, muhataba ciro veya muhatabın cirosu gibi, muhatabı senet borçlusu hâline getirecek işlemler de yasaklanmıştır. Dolayısı ile muhatabın sorumluluğu kambiyo hukuku ilkelerine göre değil, borçlar hukuku hükümlerine göre belirlenir. Muhatabın düzenleyene karşı sorumluluğu çek anlaşmasına dayanırken, düzenleyen dışındaki kişiler ile aralarında sözleşmesel bir ilişki olmaması sebebi ile, sorumluluğu kural olarak haksız fiil hükümlerine göre olacaktır. Muhatabın bazı hukuka aykırı davranışları kanunda özel olarak düzenlendiğinden, bu hukuka aykırı davranışlarından ise muhatap kanunda çizilen sınırlar kapsamında sorumlu olacaktır.
Özet (Çeviri)
As a bills of exchange, check is a common payment instrument used in commercial life. In order for the check, which is encouraged to be used in our country, to become a common payment tool, it was necessary to ensure the trust in the check. For this reason, in addition to the regulations in the Turkish Commercial Code, a number of responsibilities have been assigned to the addressee bank with the Check Law No. 5941 According to Turkish Law, only the bank is the addressee of the check (for checks whose place of payment is in Turkey) and the authority to print check books is only in the banks. In order to prevent banks from using this authority arbitrarily, to be more attentive and careful when giving checkbooks to their customers, to protect check holders and to ensure security in check payment, the unlawful behavior of the counterpart bank has been sanctioned by legal regulations. The legislator stated that the addressee could only be a bank for checks to be paid in Turkey, but did not want the addressee to be the principal debtor of the bill and to be in the foreign exchange relationship. Therefore, TCC Art. In 784/1, the acceptance of the addressee in the check is prohibited. Parallel to the prohibition of acceptance, transactions that would make the counterparty debtor of the bill, such as the draft of the addressee on the check, the endorsement of the addressee, or the turnover of the addressee, are also prohibited. Therefore, the responsibility of the addressee is determined according to the provisions of the law of obligations, not according to the principles of foreign exchange law. While the responsibility of the addressee to the issuer is based on the check agreement, since there is no contractual relationship between them and the persons other than the organizer, the responsibility will as a rule be in accordance with the tort provisions. Since some of the unlawful acts of the addressee are specifically regulated by the law, the addressee will be responsible for these illegal acts within the limits set in the law.