Combined effects of copper and zinc on the activated sludge process
Bakır ve çinkonun aktif çamur prosesine birlikte etkisi
  1. Tez No: 68595
  2. Yazar: PINAR ALTINTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY A. ÖZBELGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Çamur Prosesi, Ağır Metaller, inhibisyon, Biyokinetik Sabitler, Arıtma Verimi. VI, Activated Sludge Process, Heavy Metals, Inhibition, Biokinetic Constants, Treatment Efficiency IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz BAKIR VE ÇİNKO 'NUN AKTİF ÇAMUR PROSESİNE BİRLİKTE ETKİSİ Altınten, Pınar Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tülay A. Özbelge Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Önder Özbelge Ocak 1997, 86 sayfa Ağır metaller (bakır, kadmiyum, krom, kurşun, nikel, civa, çinko), endüstriyel atıksularda bulunan ve biyolojik atıksu arıtımında kullanılan aktif çamur prosesine olumsuz etkileri olan bir grup zehirli maddelerdir. Bu çalışma, daha önce yapılmış çalışmaların devamıdır. (Yurt, N., 1994 ve Tursun, M., 1997). Bu çalışmada yapılan deneylerin birinci kısmında, atık konsantrasyonu 1300 mg KOİ/L olan Cu+2 ve Zn+2 içermeyen sentetik atıksu, Cu+2 ve Zn+2 'e alıştırılmış mikroorganizmalarla arıtılmıştır. Bu deneylerin amacı, mikroorganizmaların metallere alıştırılmasının, biyokinetik sabitlere ve arıtma verimine olan etkisini görmekti. Deneylerin ikinci kısmında, atık konsantrasyonu 2500 mg KOİ/L 'e çıkarılmış olan, Cu+2 = 4.5 mg/L ve Zn+2 = 27 mg/L içeren sentetik atıksu, Cu+2 ve Zn+2 'e alıştırılmış mikroorganizmalarla arıtılmıştır. Bu deneylerin amacı, 1300 mg KOİ/L den2500 mg KOİ/L 'e arttırılan atık konsantrasyonunun ağır metallerin inhibisyonuna: biyokinetik sabitlere ve arıtma verimine olan etkisini görmekti. Deneylerin birinci kısmında, ko, Km, Y ve kd biyokinetik sabitleri sırasıyla 0.56 saat“1, 789 mg KOİ/L, 0.32 mg askıda katı / mg KOİ ve 0.035 saat”1 olarak bulunmuştur. Arıtma verimi, kalma süresi (0): 4.06-13.88 saat için % 56-86 olmuştur. Deneylerin ikinci kısmında, Y ve kd biyokinetik sabitleri 0.36 mg askıda katı / mg KOİ ve 0.018 saat"1 olarak bulunmuştur. Arıtma verimi, 0: 2.52- 41.66 saat için % 36-75 olmuştur. Bu deneylerin sonucunda ortaya çıkan biyokinetik data, Monod biyokinetik modeline uymamıştır (ko ve Km biyokinetik sabitleri eksi çıkmıştır). Mikroorganizmaların ağır metallere alıştırılması, mikroorganizmaların spesifik büyüme hızında düşmeye ve arıtma veriminde % 20 azalmaya sebep olmuştur. Arttırılan başlangıç atık konsantrasyonu, atık inhibisyonuna ve metal inhibisyonunda azalmaya sebep olmuştur. Deney sonuçları metal inhibisyonun (heterotropic-cooperative noncompetitive), atık inhibisyonun da (simple competitive) olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINED EFFECTS OF COPPER AND ZINC ON THE ACTIVATED SLUDGE PROCESS Altınten, Pınar M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tülay A. Özbelge Co-supervisor: Prof. Dr. H. Önder Özbelge January 1997, 86 pages Heavy metals (copper, cadmium, chromium, lead, nickel, mercury, zinc) are one group of toxic constituents in industrial wastewaters, which have adverse effects on the activated sludge process in biological wastewater treatment. This study is a continuation of previous studies (Yurt, N., 1994 and Tursun, M., 1997). In the first set of experiments of this study, synthetic wastewater with a substrate concentration of 1300 mg COD/L and without Cu+2 and Zn+2 was biologically treated with acclimated microorganisms in CSTR, to see the effect of acclimation on biokinetic constants and treatment efficiency. In the second set of experiments, the same synthetic wastewater with a higher substrate concentration of 2500 mg COD/L with Cu+2 = 4.5 mg/L and Zn+2 = 27 mg/L was biologically treated with acclimated microorganisms in HICSTR, to see the effect of increased substrate concentration on heavy metal inhibition; biokinetic constants and treatment efficiency. In the first set of experiments, the biokinetic constants ko, Km, Y and kd were found to be 0.56 hr“1, 789 mg COD/L, 0.32 mg MLSS/mg COD, 0.0347 hr”1, respectively. The treatment efficiency (TE) was 54-86 % for the residence time (@) range : 4.06 -13.88 hr. In the second set of experiments, the biokinetic constants Y and kd were found to be 0.36 mg MLSS/mg COD, 0.0179 hr'1, respectively. The TE range was 36-75 % for the © range : 2.52 - 41.66 hr. The biokinetic behavior in this set of experiments did not fit Monod biokinetic model (ko and Km were negative). Acclimation of microorganisms to heavy metals caused a decrease in the specific growth rate of microorganisms and 20 % decrease in treatment efficiency. Increased initial substrate concentration resulted in the substrate inhibition and suppressed the metal inhibition. Experiments performed with metals seem to exhibit heterotropic-cooperative noncompetitive type of inhibition. Increased initial substrate concentration seem to exhibit simple competitive type of inhibition.