Doğu Anadolu Bölgesinin lojistik performansının belirlenmesi, Erzurum ili üzerine bir araştırma
Determination of logistics performance of Eastern Anatolia Region, a research on Erzurum province
- Tez No: 685971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FATİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, altyapı yatırımları, dış ticaret, dış ticaret hacmi, Logistics, infrastructure investments, foreign trade, foreign trade volume
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tez çalışmasının kapsamı, Dünya'da ve Türkiye'de lojistik sektörünün yapısını, Doğu Anadolu'daki lojistik sektörün mevcut durumu ile Erzurum ilinin lojistik ve ulaştırma sektörüne ilişkin altyapı yatırımlarını, taşıma türlerini ve dış ticaret verilerinin analizinden oluşmaktadır. Tez çalışmasının amacı; Erzurum ilinde insan veya ürün taşımacılığında seyahat süresini kısaltan, tamamlanan ve yapımı devam eden lojistik sektör yatırımlarının dış ticarete olan katkısının araştırılmasıdır. Son yıllarda yapılan ve faaliyete geçen altyapı yatırımlarının lojistik sektörünün gelişimine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Fakat Erzurum ilinde lojistik sektörünün gelişmesine bağlı olarak dış ticaret hacminin de artacağı düşünülmekte olup çeşitli nedenlerden ötürü dış ticaret hacminin istenilen seviyede olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of the thesis study consists of the structure of the logistics sector in the world and in Turkey, the current situation of the logistics sector in Eastern Anatolia and the infrastructure investments in the logistics and transportation sector of Erzurum, the types of transportation and the analysis of foreign trade data. The aim of the thesis study is to discuss the contribution of logistics sector investments, which are completed and under construction, to foreign trade, which shorten the travel time in the transportation of people or products in the province of Erzurum. It was observed that the infrastructure investments made and put into operation in recent years have contributed to the development of the logistics sector. However, it is thought that the foreign trade volume will increase depending on the development of the logistics sector in Erzurum province, and it was determined that the foreign trade volume is not at the desired level due to various reasons.