III. Haçlı Seferinde Selâhaddîn Eyyûbî ve Akkâ savunması (1189-1192)
Salahaddin and Akka defence in the third Crusade
- Tez No: 777593
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Akkâ, Kudüs, Selâhaddîn Eyyûbî, Haçlı Seferleri, Aslan Yürekli Richard, II. Philippe Auguste, Friedrich Barbarossa, Guy de Lusignan, Islamic History, Akkâ, Jerusalem, Saladin, the Crusades, Richard the Lionheart, II. Philippe Auguste, Friedrich Barbarossa, Guy de Lusignan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada 1189-1192 yılları arasında Filistin sınırlarında bulunan, haçlılar tarafından alınmaya çalışılan Akkâ'nın müdafaası ele alınmıştır. Akdeniz kıyısındaki bu kent, III. Haçlı Seferinde Avrupa'nın kutsal toprakları ele geçirme girişiminde bir kapı olarak görülmüştür. Burada öncelikle I. Haçlı seferi ile Hristiyanların eline geçen kentin Selâhaddîn Eyyûbî tarafından 1187'de fethedilmesi ele alınmıştır. Ardından Kudüs ve birçok şehrin Müslümanların eline geçmesine tepki olarak başlatılan III. Haçlı Seferi esnasında kuşatma altına alınan Akkâ şehrinin 3 yıl süren kuşatılması ve düşüşü incelenmiştir. Bu araştırmada önce Haçlı seferleri hakkında bilgi verilmiş, daha sonra da III. Haçlı seferinin sebepleriyle seferin süreci ve sonuçları anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the defence of Akkâ, which was on the borders of Palestine between 1189-1192 and tried to be taken by the Crusaders, was approached. This city on Mediterranean coast, was seen as a gateway in Europe's attempt to seizure the holy land. First of all, the conquest of the city, which was captured by the Christians with the First Crusade, by Saladin in 1187, is discussed. Afterwards, the 3 years besiegement of Akkâ, which was initiated during the III.Crusade, in response to the Muslim conquest of Jerusalem and many cities, was analyzed. In this study, primarily, information about the Crusades was given, and then the reasons for the III.Crusade were tried to be explained. Finally, III. Crusade is handled.