Hot cracking in welding of aluminum and some of its alloys
Alüminyum ve bazı aluminyum alaşımlarının kaynağında sıcak çatlama
- Tez No: 68601
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sıcak Çatlak, Kaynak Metalinin Katılaşması, Alüminyum Alaşımları iv, Hot Cracking, Weld Metal Solidification, Aluminum Alloys iii
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz ALÜMİNYUM VE BAZI ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ KAYNAĞINDA SICAK ÇATLAMA Caymaz, H. Filiz Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Kasım 1997, 128 sayfa Bu çalışmada,%99.50, %99.30 değerindeki saf alüminyum, AIMnCu, AlMg2.5, ve AlMg3 alüminyum alaşımlarının sıcak çatlak eğilimleri belirlenerek gerinim ile ısı girdisinin sıcak çatlak üzerine etkisi incelenmiştir.Çalışmalar için dünyada yaygın olarak kullanılan MVT (Modified Varestraint-Transvarestraint) testi referans yöntem olarak kullanılmıştır. Herbiri farklı ısı girdisine sahip olan üç gruptaki test malzemelerine %0.5, %1, %2 ve %4 değerindeki gerinimler uygulanılarak çatlak eğilimi, kaynak yüzeyindeki herbir çatlak uzunluğunun toplamı alınarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, Al-Mg alaşımlarının en fazla, saf alüminyumun en az, AIMnCu alaşımının ise orta düzeyde sıcak çatlağa karşı eğilim gösterdiği saptanmıştır. Artan gerinim değerinin sıcak çatlak eğilimini arttırdığı gözlemlenirken ısı girdisinin etkisi net olarak bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOT CRACKING IN WELDING OF ALUMINUM AND SOME OF ITS ALLOYS Caymaz, H. Filiz M. S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara November 1997, 128 pages In this study, the relative hot cracking susceptibilities of 99.50%, 99.30% pure aluminum, AlMnCu, AlMg2.5, and AlMg3 aluminum alloys have been determined and the effect of strain and heat input on hot cracking have been examined. The MVT (Modified Varestraint-Transvarestraint) test which is a world wide method, has been used as a reference test method in this particular study. Four strains levels, 0.5%, 1%, 2%, and 4% have been applied to the test materials. Tests are repeated for three different heat inputs. The hot cracking tendency have been evaluated by summing up the lengths of each individual crack on welded surface. After completion of this study, Al-Mg alloys showed the greatest susceptibility to hot cracking; whereas pure aluminum was the least susceptible; and AlMnCu alloy showed intermediate susceptibility for each used heat input values. Hot cracking severity increased with increasing strain value and decreased at higher level of heat inputs because of softening effect.