Design and implementation of a 20 kw 20 kHz unity power factor boost chopper
20 Kw 20 kHz güç faktörü bir olan bir yükseltici kıyıcının tasarlanması ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 68606
  2. Yazar: SERTAN VARMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseltici kıyıcı, Güç faktörü düzenleyici, AA motor sürücü, Boost chopper, unity pf, ac motor drive 111
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bir 3 faz orta güçlü standart AA motoru bir diyot köprü doğrultucu / yükseltici kıyıcı / evirgeç sistemi kullanılarak regülesiz tek faz AA kaynaktan çalıştırılabilir. Amorf metalden yapılmış bir bobini olan yükseltici kıyıcının sisteme katılması giriş güç faktörünün bir olmasını, giriş akımının az harmoniğe sahip olmasını ve verimim yüksek olmasını sağlamıştır. Bu tezde, regülesiz tek faz AA kaynaktan beslenen 20kW 20kHz güç faktörü bir olan bir yükseltici kıyıcı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Laboratuar ve alan testleri bu sistemin güvenilir olduğunu, bakım gerektirmediğini ve pahalı olmadığını göstermiştir. Bu bakımdan, bu sistem, özellikle yardımcı devre sürücü sistemlerinde sincap kafesli endüksiyon motorları bulunan elektrik lokomotiflerinde kullanımı açısından diğer alternatiflere göre daha üstündür.
Özet (Çeviri)
A three-phase, medium-power standard ac motor can be operated from a single-phase, highly-distorted and unregulated ac source by the use of a diode bridge rectifier / boost chopper / inverter cascade. The integration of a boost chopper unit employing an inductor made of amorphous metal into the system results in unity pf at the ac supply side, low harmonic content line currents, high efficiencies and power densities. In this thesis, a 20kW 20kHz unity power factor boost chopper has been designed and implemented. Laboratory and field test results have shown that this system constitutes a reliable, cost-competitive and almost maintenance-free alternative to other drive options, especially for auxiliary systems in electric locomotives where squirrel-cage induction motors are chosen as auxiliary driving machines.