A Novel enantio selective synthesis of a NMDA agonist alfa-(carboxycyclopropyl) glycine (CCG)
Bir NMDA agonisti olan alfa-(karboksisiklopropil) glisinin (KGA) yeni bir yöntemle enantiyo seçici sentezi
  1. Tez No: 68607
  2. Yazar: ALİ ÇAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NMDA agonist, a-(karboksisiklopropil)glisin (KGA), enansiyoseçici indirgenme, NMD A agonist, a-(carboxycyclopropyl)glycine (CCG), enantioselective reduction. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Öz BİR NMDA AGONÎSTİ OLAN a-(KARBOKSİSİKLOPROPİL)GLİSÎN'İN (KGA) YENÎ BÎR YÖNTEMLE ENANTÎYO SEÇİCİ SENTEZİ Çağır, Ali Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S.Demir Temmuz 1997, 79 sayfa Memelilerin sinir hücrelerinde NMDA agonist (L-Glu analoğu) gibi önemli biyolojik aktivitelere sahip olan KGA'mn sentezi oldukça önemlidir. Bu Çalışmada asetil furan ve furfural kullanılarak kısa yoldan yüksek bir verimle KGA sentezi çalışması yapılmaktadır. Başlangıçta asetil furan ve furfuraldan Aldol kondenzasyonu ile elde edilen enon'un çift bağının siklopropana ve karbonilgrubunun da oxim üzerinden enansiyoseçici olarak amine dönüştürülmesi, daha sonra da turanın oksidasyonu ile amaçlanan ürüne gidilmesi beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL ENANTIOSELECTIVE SYNTHESIS OF A NMDA AGONIST a-(CARBOXYCYCLOPROPYL)GLYCINE (CCG) Çağır, Ali M. S., Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Ayhan S. Demir July 1997, 79 pages CCG has some important biological properties like NMDA agonist (L-Glu analog) in mammalian's neurons, so synthesis of it is important. In this study, CCG was synthesized in a short way by starting from the 2-acetylfuran and furfural. The alkene part of the enon, produced from the 2- acetylfuran and furfural by aldol condensation, was converted to the cyclopropane ring. The carbonyl group was converted to an oxime and then to the corresponding HIamine by enantioselective reduction. In the last step, turan rings were oxidized to the carboxylic acids by ozonolysis and desired product was handled.