The foundation of the International Criminal Court through rationalist lenses
Rasyonalist mercekten Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluşu
  1. Tez No: 686090
  2. Yazar: NİHAL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİF ONUR BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: UCM, devletlerarası işbirliği, uluslararası kuruluşlar, ICC, state cooperation, international organizations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) literatüründe, UCM'nin, devlet dışı aktörlerin, özellikle de sivil toplum kuruluşlarının çabaları sayesinde kurulduğu konusunda daha baskın olan bir anlayış mevcuttur. Bu tez karşıt bir argüman ileri sürüyor ve Mahkeme'nin kurulmasında baskın unsurlardan birinin ulus devletlerin çıkarları ve inisiyatifleri olduğunu iddia ediyor. Bu tez, literatürde Mahkeme'nin kuruluşuyla ilgili konstrüktivist olmayan, rasyonel, neorealist, kurumsal açıklamalara daha fazla yer verilmesi gerektiğini savunarak literatürü destekliyor. Bu tez,“UCM'nin kuruluşu, daha çok rasyonel devlet davranışının mı yoksa küresel sivil toplum/devlet dışı aktör çabalarının bir sonucu mu?”sorusunu yanıtlamayı amaçlamaktadır. Bu tezde UCM'nin kuruluşuyla devletin kuruluştan çıkarı arasındaki ilişki, bu ilişkiyi normlarla ilişkilendiren genel görüşün aksi yönünde incelenmektedir. Argümantasyon için neorealizm, realizm ve işlevselcilik teorilerine başvurulmuştur. Bu tez, devlet merkezli bir yaklaşımın UCM'nin kuruluşunu en iyi şekilde açıkladığını iddia ediyor. Tezdeki analizler, UCM'nin kuruluşunun, devletin uluslararası kuruluşlar aracılığıyla uluslararası işbirliği gerçekleştirmeye olan ilgisinin bir ürünü olduğu sonucuna varmıştır ve bunu ayrıntılı şekilde kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
In the literature on the International Criminal Court (ICC), the understanding that the Court was founded first and foremost thanks to the efforts of non-state actors (NSA), especially non-governmental organizations is predominant. This thesis advances a contrary argument and claims that one of the most significant factors for the foundation of the Court is the interest and initiative of state actors. As such, the thesis supports the literature on the foundation of the Court that argues that there should be more place for non-constructivist, neorealist, institutionalist, rationalist explanations. This thesis aimed at answering the question“Is the foundation process of the ICC, more of a result of rational state behavior or result of the global civil society/NGO effort?”It investigates the relationship between the foundation of the ICC and state interest in its foundation, as opposed to the more common view that relates it to norms. IR theories of neorealism, realism, and functionalism are consulted to make the argument. The thesis asserts that a state- centric approach best explains the foundation of the ICC. The analysis has shown with proof and detail and concludes that, the foundation of the ICC is a result of state interest in engaging international cooperation through international organizations.