Mechanical evaluation of cemented backfill materials
Çimentolu dolgu malzemelerinin mekanik yönden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 68610
  2. Yazar: GÜRAY ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi dolgu deneyi, dolgu, dolgu üzerinde sıkıştırılmamış deformabilite deneyi, dolgu üzerinde sıkıştırılmış deformabilite deneyi, laboratuvar dolgu deneyi, plaka yükleme deneyi. vii, Backfill, confined deformability test on backfill, in-situ testing of backfill, laboratory testing of backfill, plate-loading test, unconfined deformability test on backfill. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZ ÇİMENTOLU DOLGU MALZEMELERİNİN MEKANİK YÖNDEN DEĞERLENDİRMESİ Çakmakçı, Güray Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Ünal Eylül 1997,181 sayfa Aşağıda verilen ve genelde iki ayrı aşamadan meydana gelen dolgu malzemelerinin değerlendirilmesi oldukça uğraştırıcı bir süreçtir.. Dolgu malzemelerinin mekanik ve fiziksel özelliklerinin laboratuvarda değerlendirilmesi.. Dolgu malzemelerinin mekanik ve fiziksel özelliklerinin arazide değerlendirilmesi. Bu tezde, ayrıntılı bir literatür taramasına dayalı olarak, madencilik endüstrisinde yer alan dolgu tipleri ve bunların kullanımı, dolgunun mekanik davranışı üzerine geliştirilen teoriler ve dolgunun laboratuvar ve arazide test edilmesi gibi konulara ilişkin geniş bir bilgi sunulmuştur.Bu çalışmada esas gayret, bir laboratuvar test sisteminin geliştirilmesi ve çimentolu dolgu malzemelerinin, dayanım ve deformabilite özellikleri gibi mekanik parametrelerin belirlenmesi yönünde gösterilmiştir. Yoğunluk, boşluk oranı, parça boyut dağılımı gibi fiziksel özellikler oldukça önemli olup, dolguların mekanik performanslarında etkin rol oynamaktadırlar. Bu nedenle fiziksel özelliklerin önemi de tartışılmıştır. Ancak, bunların test edilmesi ve değerlendirilmesine yönelik tekniklerden bahsedilmediği gibi arazideki ölçme ve izleme teknikleri de bu çalışmaya dahil edilmemiştir. Laboratuvar çalışmaları sırasında, (i) yanal olarak sıkıştırılmayan numunelerin dayanım ve deformasyon özellikleri ve (ii) kısa (36 cm) fakat büyük çaplı (60 cm), yanal olarak sıkıştırılan numunelerin deformasyon özelliklerini ölçmek üzere bir deney düzeneği kurulmuştur. Bu düzeneğin yardımıyla görünür boyutu 125 mm'ye varan taneler içeren dolgu karışımlarını test etmek mümkün olmaktadır. Ayrıca, test programı sırasında yanal olarak sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış olmak üzere iki tipte deneyin yürütülmesi değişik yükleme koşullarında, dolgunun tepkisinin değerlendirilebilmesine olanak sağlamıştır. Test sonuçları değerlendirilirken dolgu malzemesini tanımlamak için yeni yöntemler geliştirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Dolgunun laboratuvardaki ve arazideki davranışının farklı olduğu açıktır. Bu nedenle, laboratuvar deneylerine ek olarak, arazi için bir test düzeneğinin geliştirilip sonuçların değerlendirilebilmesi için önerilerde bulunulmuştur. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL EVALUATION OF CEMENTED BACKFILL MATERIALS Çakmakçı, Güray M. S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Ünal September 1997, 181 pages Evaluation of backfill material is really a tedious process which generally consists of two individual stages, namely:. Evaluation of mechanical and physical properties of backfill materials in the laboratory.. Evaluation of mechanical and physical properties of backfill masses in-situ. In this thesis, based on an extensive literature survey carried out, a significant information has been presented on subjects such as: the types and use of backfills in mining industry, theories on mechanical behaviour of backfill, and laboratory and in-situ testing of backfill. IIIThe main effort has been directed towards developing a laboratory testing system and determining mechanical parameters such as strength and deformability characteristics of cemented backfill materials. Physical properties such as density, void ratio, particle size distribution, etc., are quite important and play an effective role in mechanical performances of backfill. Therefore, the importance of physical properties is also discussed. However, the testing and evaluation techniques are not explained. The field instrumentation and monitoring techniques used for backfill testing are also excluded. During laboratory studies, a complete testing set-up has been developed for testing (i) strength and deformability of unconfined large specimens and (ii) confined deformability of short (36 cm) but large-diameter (60 cm) specimens. With the use of the set-up developed, it turned into possible to test backfill mixtures containing grains up to a nominal size of 125 mm. In addition, carrying out two different tests during the testing program, namely, unconfined and confined deformability test, enabled to evaluate backfill response under different loading conditions. In evaluating the test results, new procedures have been developed and suggestions have been made for characterization of the backfill material. It is obvious that laboratory and field behaviour of backfill is different. For this reason, in addition to laboratory testing, suggestions have been made for developing field testing set-up and for evaluating the test results.