İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin yabancı dil dersinde özerklik algıları ve yabancı dil kaygıları arasındaki ilişki
The relationship between autonomy perceptions and anxiety of 7th grade students in foreign language course
- Tez No: 686128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğreniminde kaygı, Yabancı dil öğreniminde özerklik, Öğrenen özerkliği, Anxiety in foreign language learning, Autonomy in foreign language learning, Learner autonomy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma da İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce öğrenme özerklik algısı ile yabancı dil öğrenme kaygı düzeyleri ve bu kaygı düzeyinin özerklik algısını yordama gücü incelenmeye çalışılmıştır. Yöntem: İlişkisel tarama modelinde desenlenen çalışmanın evrenini 2020-2021 eğim öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde ilköğretim kurumlarına devam eden toplam 515 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler (Bayat, 2007) tarafından geliştirilen“Özerklik Algı Ölçeği”, Baş (2013) tarafında geliştirilen“Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu (DBF)”ile toplanmıştır. Veriler SPSS yazılım program kullanılarak analiz edilmiştir. Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen 7. sınıf öğrencilerinin özerklik algı düzeylerinin incelenmesinde ölçeklerden elde edilen puanların aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerinden, t-testi, tek yönlü varyans, regresyon ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Farklı değişkenler arasında ilişki kurabilmek ve genellemeler yapabilmek için nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre İngilizce dersinde 7. sınıf öğrencilerinin özerklik algılarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. 7. sınıf öğrencilerinin özerklik algıları sınıf türlerine ve cinsiyetlere göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yapılan ttesti sonucunda kız öğrencilerin özerklik algı düzeylerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sınıf türü ve İngilizce özerklik algısı arasındaki ilişkiye bakıldığında ise yabancı dil sınıflarında okuyan öğrencilerin özerklik algılarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özerlik algı düzeyleri ile yabancı dil kaygısı arasındaki ilişkiyi görmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır ve analiz sonucunda 7. Sınıf öğrencilerinin İngilizce dersindeki özerklik algısı ve yabancı dil öğrenme kaygısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Yabancı dil öğrenme kaygısının özerklik algısını açıkladığını söylemek mümkündür. Kaygı düzeyinin artması bireyde özerklik algısının da düşmesine neden olacaktır. Sonuç olarak bu çalışma, özerk öğrenme ortamının öğrencilerin başarısını olumlu yönce etkileyebileceği ve bireyin kendini güvende hissettiği sınıf ortamlarında da özerk öğrenme becerileri kazanabileceği görüşünü savunmaktadır. Öğrencilerin özerk öğrenme becerilerini geliştirebilmesinde ve kaygı düzeylerini azaltmada eğitimciler en önemli rolü oynamaktadır. Sınıf ortamları öğrencinin öğrenme sürecini destekleyecek ve kaygılarını azaltacak şekilde düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the relationship between 7th grade students' perception of learning autonomy and their anxiety levels in learning foreign was examined. Method: The sample of the study, which was designed in the relational survey method, consisted of a total of 515 students attending primary education institutions in Konya province Meram district in the 2020-2021 education year. The data in the study were collected using the“Autonomy Perception Scale”developed by Bayat (2007), the“Foreign Language Learning Anxiety Scale”developed by Baş (2013) and the“Demographic Information Form (DIF)”. The data were analyzed using the SPSS software program. Relational survey design, one of the quantitative research methods, was used to establish relationships between different variables and to make generalizations. Results: According to the results of the study, it was observed that the autonomy perceptions of the 7 th grade students participating in the study were at a medium level. The autonomy perceptions of 7 th grade students show a significant difference according to class types and genders. As a result of the t-test, it was determined that the autonomy perception levels were significantly higher in favor of female students. When the relationship between class type and English autonomy perception was examined, it was concluded that students studying in foreign language classes have higher autonomy perceptions. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to determine the relationship between learner autonomy and foreign language learning anxiety. As a result of the analysis, it was determined that there is a significant relationship between the 7th grade students' perception of autonomy in the English lesson and their foreign language learning anxiety. Conclusion and Suggestions: It is possible to say that foreign language learning anxiety explains the perception of autonomy. Increasing the anxiety level will lead to a decrease in the perception of autonomy in the individual. In conclusion, this study defends the view that the autonomous learning environment can positively affect the success of students and that the individual can gain autonomous learning skills in classroom environments where they feel safe. Educators play the most important role in improving students' autonomous learning skills and reducing their anxiety levels. Classroom environments should be arranged in a way to support the learning process of the student and reduce their anxiety.