Öğretmenlerin duygusal emek davranışları ile etkili okula yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evalution of the correlation between teachers' emotional labour behaviour and their perceptions towards effective school
- Tez No: 686133
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ALBEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: duygusal emek, etkililik, etkili okul, öğretmen, emotional labour, effectiveness, effective school, teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu araştırmada, öğretmenlerin duygusal emek davranışları ile etkili okula yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Erzurum il merkezinde görevli 1.924 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 658 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, 'Duygusal Emek Ölçeği' ve 'Algılanan Okul Etkililiği Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde; frekans, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, anova testi, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analiz sonucunda, öğretmenlerin duygusal emeğinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Cinsiyete, eğitim durumuna ve mesleki kıdeme göre, öğretmenlerin duygusal emeğinin anlamlı farklılaştığı saptanmıştır. Medeni duruma ve görev yapılan okuldaki çalışma süresine göre, öğretmenlerin duygusal emeğinin anlamlı farklılaşmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin etkili okul algısının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin etkili okul algılarının cinsiyete, eğitim durumuna, görev yapılan okuldaki çalışma süresine ve mesleki kıdeme göre farklılaşmadığı; medeni duruma göre, evli öğretmenler lehine farklılaştığı saptanmıştır. Duygusal emek alt boyutlarının etkili okul algısını pozitif yönlü anlamlı yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonucuna göre; duygusal emek alt boyutlarının öğretmenlerin etkili okul algılarını pozitif yönlü etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to evaluate teachers' emotional behaviour and their perception towards effective school. Method: In this study, the proposed quantitative research method is relational screening model. The scope of the research consists of 1.924 secondary school teachers working in public schools in Erzurum province center in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 658 teachers determined by simple random sampling method. The 'Emotional Labour Scale' and the 'Perceived School Effectiveness Scale' data collection tools have been used within the context of the research. In the analysis of research data; frequency, percentile, arithmetic mean, standard deviation, t-test, anova test, correlation and multiple regression analysis have been used. Findings: Due to the analysis results, it has been determined that the teachers' total emotional labour was at a moderate level. The finding shows that, the emotional labour significantly differ depending on the gender, educational status and professional seniority. The finding shows that, the emotional labour does not significantly differ depending on the marital status and the working duration at the assigned school. Teachers' perceptions of effective school has been determined to be at high level. Teachers' perceptions of effective school does not differ according to gender, educational status, working time at the school and professional seniority while according to the marital status variable, it has been found to differ in favour of married teachers. In addition to these, the emotional labour sub-methods significantly affect the perception of effective school. Conclusions: The results of the research reveals that the emotional labour sub-dimensions positively affect teachers' perceptions of effective school.