Suriyeli sığınmacıların kamu hizmetlerine erişime ilişkin algısı: İzmir örneği
Perception of Syrian refugees on access to public services: The case of İzmir
- Tez No: 686132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHAL ŞEMŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacılar, Kamu Hizmetleri, Suriye, Uluslararası Göç, Entegrasyon Politikaları, Asylum Seekers, Public Services, Syria, International Migration, Integration Policies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
2010 yılında Tunus'ta boy gösteren Arap Baharı hareketi Ortadoğu coğrafyasında önemli derecede değişim ve dönüşüm yaratmıştır. Suriye, bu hareketin etkilerini 2011 yılında hissetmiş ve bu durum Mart 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasına sebep olmuştur. İç savaş neticesinde, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyada görülen en büyük göç dalgası hareketi başlamıştır. Bu göç dalgasından en çok etkilenen ve en fazla sığınma talep edilen ülkelerden biri ise Türkiye olmuştur. Bunun sonucunda, Temmuz 2021 itibariyle 3.690.896 Suriyeli, Türkiye'ye sığınmacı olarak başvurmuş ve geçici koruma statüsüne sahip olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Suriyeli sığınmacıların kamu hizmetlerine erişime ilişkin algısının tespit edilmesidir. Bu bağlamda, tezin ilk bölümünde kamu politikaları ve göç olgusu kavramsal çerçevede incelenmiştir. İkinci bölümde, Suriyeli sığınmacılara yönelik oluşturulan ve uygulanan kamu hizmetlerine değinilmiştir. Tezin son bölümünü ise İzmir ilinde 300 Suriyeli sığınmacı ile gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde elde edilen veriler ve bulgular oluşturmaktadır. İzmir ili örneklem seçilerek 300 Suriyeli sığınmacı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre Suriyeli sığınmacıların istihdam, eğitim, sağlık, barınma ve güvenlik hizmetlerine erişime ilişkin algılarının genel olarak olumlu olduğu sonucuna ulaşılmış ve Türkiye'de kalma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Buna karşın kültürel farklılıklardan kaynaklanan toplumsal uyum konusunda birtakım problemlerin yaşandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Arab Spring movement, which emerged in Tunisia in 2010, created a significant change and transformation in the Middle East geography. Syria felt the effects of this movement in 2011, and this situation led to the civil war in Syria in March 2011. As a result of the civil war, the biggest wave of immigration movement in the world has begun since World War II. Turkey has been one of the countries mostly affected by this wave of migration and receiving the largest numbers of asylum applications. As a result, 3.690.896 Syrians applied for asylum in Turkey and have been granted temporary protection status as of July 2021. The aim of this thesis is to identify the perception of Syrian asylum seekers regarding access to public services. In this context, in the first part of the thesis, public policies and the phenomenon of migration are examined in a conceptual framework. In the second part, public services created and implemented for Syrian refugees are mentioned. The last part of the thesis consists of the data and findings obtained as a result of the survey conducted with 300 Syrian refugees in the city of İzmir. According to the results of the survey conducted with 300 Syrian asylum seekers by selecting the sample from the city of İzmir, it was concluded that the perceptions of Syrian refugees regarding access to employment, education, health, shelter and security services were generally positive and it was determined that they tend to stay in Turkey. On the other hand, it has been observed that there are some problems about the issue of social integration arising from cultural differences.