Preeklampsi'li gebelerde toxoplasma gondii seroprevalansının araştırılması
The investigation of Toxoplasma gondii seroprevalence in pregnant womwn with preeclampsia
- Tez No: 686148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DURAN ATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Toksoplazmoz, Preeklampsi, ELISA, İmmuglobulin, Toxoplasma gondii, Toxoplasmos, Preeklampsia, ELISA, Immunoglobulin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Toxoplasma gondii, geniş konak çeşitliliği sebebiyle medikal önemi yüksek bir parazittir. İnsanlarda T.gondii enfeksiyonu, yeni doğanlarda fetal anomalilere yol açan konjenital toksoplazmozis, körlüğe sebep olan retinokoroidit, immün sistem yetmezliği olan kişilerde ölümle sonuçlanan toksoplazmik ensefalit yanında organ nakli olanlarda organ reddi ve ölüme sebep olmaktadır. Dünya nüfusunun %30'u T.gondii ile enfekte olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde 1998-2000 yıllarında yapılan çalışmalarda toksoplazmoz prevalansının oranı %23,1-36.0 iken; 2012 yıllarındaki çalışmalarda oranın %12.0-65.0 arasında değiştiği bildirilmektedir. Preeklampsi, etyolojisi halen tam bilinmeyen; çeşitli organ sistemlerinde vasküler lezyonlar, vazospazm, artmış trombosit aktivasyonu ile trombosit tüketimi ve ardından damar içi koagülasyon sisteminin aktivasyonu gibi özel durumları olabilen; gebelik hipertansiyonu ile kendini gösterip, üzerine proteinürinin eklendiği olgulardır. Yirminci gebelik haftasından sonra, %6-8 gibi bir oranda komplikasyon oluşturması ve tüm perinatal ölümlerin %20-25'inden sorumlu tutulması nedeni ile ilgi odağı olmayı sürdürmektedir. Preeklampsinin kesin nedeni mekanizması, patofizyolojisi henüz tam olarak anlaşılamamakla birlikte çeşitli maternal enfeksiyonlar ve preeklampsi/eklampsi arasında bir ilişkinin olduğuna dair kanıtlardır. Bu çalışmanın amacı, 20. haftadan sonra ortaya çıkan 18-40 yaş arası preeklampsi ön ve\veya kesin tanılı gebelerde anti-toxo IgM ve anti-toxo IgG seropozitifliğinin ELISA yöntemiyle belirlenerek, preeklampsi ile T.gondii'nin olası ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran 88 preeklampsili gebe ve kontrol grubu olarak da 88 normotansif gebe oluşturmuştur. Preeklampsili ve kontrol grubu gebelerden alınan kanlarda anti-toxo IgM ve anti-toxo IgG antikorların varlığı, ELISA yöntemiyle araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda anti-toxo IgM antikor varlığı, tüm örneklerde, negatif olarak tespit edilirken; preeklampsili gebelerin 24'ünde (%27,3) ve normotansif gebelerin 18'inde (%20,5) anti-toxo IgG seropozitifliği saptanmıştır. Sonuç olarak değerlendirildiğinde her iki grup arasında da (p=0,289), anti-toxo IgM ve anti-toxo IgG seropozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Toxoplasma gondii is a parasite of high medical importance due to its wide host diversity. T.gondii infection in humans causes congenital toxoplasmosis causing fetal anomalies in newborns, retinochoroiditis causing blindness, toxoplasmic encephalitis resulting in death in individuals with immune system failure, and organ rejection and death in organ transplant recipients. It is stated that 30% of the world population is infected with T.gondii. While the rate of Toxoplasmos prevalence was 23.1%-36% in studies conducted in 1998-2000 in our country, it was reported that the rate ranged between 12-65% in studies conducted in 2012. Preeclampsia, etiology still unknown; may have special conditions such as vascular lesions in various organ systems, vasospasm, increased platelet activation and platelet consumption and subsequent activation of the intravascular coagulation system; These are cases that present with gestational hypertension and add proteinuria. It continues to be the focus of attention because it causes complications such as 6-8% after the twentieth gestational week and is responsible for 20-25% of all perinatal deaths. The exact cause of preeclampsia - although its mechanism, pathophysiology is not yet fully understood - is evidence of an association between various maternal infections and preeclampsia/eclampsia. The aim of this study is to determine the anti-toxo IgM and anti-toxo IgG seropositivity by ELISA method and to investigate the possible relationship between preeclampsia and T.gondii in pregnants aged 18-40 years with pre- and/or definitive diagnosis of preeclampsia that emerged after the 20th week. The sample of the study consisted of 88 pregnant women with preeclampsia who applied to Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Practice and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, and 88 normotensive pregnants as the control group. The presence of anti-toxo IgM and anti-toxo IgG antibodies in blood taken from pregnant women with preeclampsia and control group was investigated by ELISA method. As a result of the studies, the presence of anti-toxo IgM antibody was detected as negative in all samples; Anti-toxo IgG seropositivity was detected in 24 (%27,3) pregnant women with preeclampsia and 18 (%20,5) normotensive pregnant women. As a result, no statistically significant difference was found between the two groups (p=0.289) in terms of anti-toxo IgM-IgG seropositivity(p>0.05).