Aktarılan psikolojik travmaya dair ölçek geliştirme çalışması
Scale development study about transmi̇ssi̇on of psychological trauma
  1. Tez No: 686160
  2. Yazar: BEYZA USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Travma, Kuşaklararası Aktarım, Epigenetik, Bilinçdışı Aktarım, Psychological Trauma, Intergenerational Transmission, Epigenetics, Unconscious Transmission
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin maruz kaldığı düşünülen aktarılan psikolojik travma düzeyini belirlemeye yönelik bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Çalışma 18-59 yaş aralığında 437 katılımcıdan oluşmaktadır. 63 maddelik soru havuzunun oluşturulmasının sonucunda uzman görüşlerinin alınmasıyla birlikte 43 madde çıkarılmıştır. 20 maddelik ölçeğin uygulanmasının ardından 9. Maddenin faktör yük değeri düşük kabul edildiği için ölçek 19 madde olarak son halini almıştır. Aktarılan Psikolojik Travma Ölçeği'nde 3 ve 5 numaralı maddeler ters olarak puanlanmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS ve AMOS paket programları kullanılmıştır. Ölçek geçerliğinin sağlanabilmesi için yorumsal geçerlik kapsamında yüzeysel ve içerik geçerliliği, ölçüte dayalı geçerlilik kapsamında eş zamanlı uygulanan ilişkili testlerle korelasyon değerlerinin yorumlanmasıyla birlikte yapı geçerliliği için Doğrulayıcı faktör analizi ve Açımlayıcı faktör analizi teknikleri kullanılmıştır. Ölçek geçerliğinin sağlanabilmesi için yorumsal geçerlik kapsamında yüzeysel ve içerik geçerliliği, ölçüte dayalı geçerlilik kapsamında eş zamanlı uygulanan ilişkili testlerle korelasyon değerlerinin yorumlanması ve yapı geçerliliği için Doğrulayıcı faktör analizi ve Açımlayıcı faktör analizi teknikleri kullanılmıştır. Yapılan eş zamanlı test sonuçlarına göre Aktarılan Psikolojik Travma Ölçeğinin diğer testlerle aralarında yüksek düzeyde pozitif yönde korelasyon olduğu bulunmuştur. Ölçeğin Cronbach's Alpha iç tutarlılık katsayısı 0.849 olarak bulunmuş ve ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Doğrulayıcı ve açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin üç boyutlu bir yapı gösterdiği belirlenmiştir. Ölçek, duygu ve davranış düzenleme, aile işlevselliği ve geçmiş aile travmaları olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Yapılan işlemler sonucunda 19 madde ve 3 faktörlü“Aktarılan Psikolojik Travma Ölçeği”nin güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğu ve aktarılan psikolojik travma düzeyini belirlemek amacıyla kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop a measurement tool to determine the level of transferred psychological trauma that individuals are thought to be exposed to. The study consists of 437 participants between the ages of 18-59. As a result of the creation of a 63-item question pool, 43 items were removed with the expert opinions. After the application of the 20-item scale, the factor load value of the 9th item was considered low, so the scale took its final form as 19 items. Items 3 and 5 in the Transmission Psychological Trauma Scale are scored inversely. SPSS and AMOS package programs were used in the analysis of the obtained data. In order to ensure the validity of the scale, confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis techniques were used for construct validity with the interpretation of the correlation values with the related tests applied simultaneously within the scope of interpretative validity, and for the content validity and criterion-based validity. In order to ensure the validity of the scale, confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis techniques were used for the interpretation of face and content validity within the scope of interpretive validity, the interpretation of correlation values with the related tests applied simultaneously within the scope of criterion-based validity, and construct validity. According to the results of the simultaneous tests, it was found that the Transmitted Psychological Trauma Scale showed a high level of positive correlation with the other tests. The Cronbach's Alpha internal consistency coefficient of the scale was found to be 0.849 and the scale was found to be highly reliable. As a result of confirmatory and exploratory factor analysis, it was determined that the scale showed a three-dimensional structure. The scale consists of three dimensions: emotion and behavior regulation, family functionality, and past family traumas. As a result of the procedures, it was shown that the“Transmitted Psychological Trauma Scale”with 19 items and 3 factors is a reliable and valid measurement tool and can be used to determine the level of transferred psychological trauma