Mobilya imalat işletmelerinde başlıca süreçlerin denetiminde riskler ve iç kontrol prosedürleri: Örnek bir uygulama
Risks and internal control procedures in auditing major processes in furniture manufacturing enterprises: A sample application
- Tez No: 686159
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Risk, Kontrol Prosedürleri, Pandemi, Internal Control, Internal Audit, Risk, Control Procedures, Pandemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Küreselleşme ile birlikte artan rekabet ortamı, teknolojinin gelişmesi, ekonomik alanlarda yaşanan değişimler sonucu, işletmelerin faaliyetleri artmış ve artan faaliyetler risklerin ve karmaşık yapıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Koşulların değiştiği ve zorlaştığı böyle bir ortamda işletmelerin değişimlere uyum sağlamaları ve varlıklarını devam ettirmeleri gerekmektedir. Bundan dolayı öncelikle işletme yönetimi tarafından oluşturulan ve sağlıklı bir biçimde çalışan iç kontrol sistemine ve bu sistemi sürekli olarak izleyen, riskleri değerlendiren ve sistemin iyileştirilmesi ve etkin olarak çalışması adına danışmanlık sağlayan bir iç denetim birimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak iç kontrol ve iç denetim kavramları tanımlanmıştır. Daha sonra bu kavramların amaçları, gelişmeleri ve süreçleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca, günümüzde yaşanmakta olan salgın hastalıktan (COVID-19) dolayı pandemi riski ve pandemi süreci gibi kavramlara yer verilmiştir. Sonrasında, işletmelerin temel süreçleri kısaca açıklanmış ve süreçlerin değerlendirilebilmesi adına öneri olarak riskler ve kontrol prosedürleri hazırlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise iç denetim faaliyetlerinde iç kontrol süreçlerinin önemi düşünülerek, kontrol süreçlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla, öneri olarak hazırlanan iç kontrol prosedürleri, Kayseri ilinde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir mobilya imalat işletmesinin satın alma, pazarlama & satış ve pandemi süreçlerinin değerlendirilmesi için uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, işletmenin ilgili süreçlerine ilişkin iç kontrol prosedürlerindeki eksiklikler ortaya konmuş ve işletmeye iyileştirici önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing competition environment with globalization, the development of technology and the changes in the economic fields, the activities of the enterprises have increased and the increasing activities have led to the emergence of risks and complex structures. In such an environment where conditions change and become difficult, businesses need to adapt to changes and continue their existence. For this reason, first of all, there is a need for an internal control system that is established by the business management and works in a healthy way, and an internal audit unit that constantly monitors this system, evaluates risks and provides consultancy for the improvement of the system and its effective operation. In this study, firstly the concepts of internal control and internal audit are defined. Then, the aims, developments and processes of these concepts are explained in detail. The study also includes concepts such as pandemic risk and pandemic process due to the current epidemic disease (COVID-19). Afterwards, the basic processes of the enterprises were briefly explained and risks and control procedures were prepared as suggestions for the evaluation of the processes. In the last part of the study, considering the importance of internal control processes in internal audit activities, internal control procedures prepared as a recommendation in order to evaluate the effectiveness of control processes were applied to evaluate the purchasing, marketing & sales and pandemic processes of a furniture manufacturing company operating in the organized industrial zone in Kayseri. As a result of the application, the deficiencies in the internal control procedures related to the relevant processes of the enterprise were revealed and improvement suggestions were made to the enterprise.