Kanabinoiderjik sistemi etkileyen yeni ilaçların ratlarda akut ağrıdaki ve deneysel olarak oluşturulan nöropatik ağrı modelindeki analjezik etkilerinin araştırılması
Investigation of the analgesic effects of new drugs that affect cannabinoidergic system i̇n acute pain and experimental neuropathic pain model i̇n rats
  1. Tez No: 686180
  2. Yazar: ZIAD JOHA
  3. Danışmanlar: PROF. ŞAHİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropatik Ağrı, Akut Ağrı, Kanabinoid Reseptör 2 Agonistler, Kuyruk Çekme, Sıcak Plaka, Neuropathic Pain, Acute Pain, Cannabinoid Receptor 2 Agonists, Hot Plate, Tail Flick
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Ağrı ve özellikle nöropatik ağrının prevalans oranının yüksek olmasının nedeni, etkili tedavinin bulunmamasıdır. Kanabinoidler akut ve nöropatik ağrının giderilmesi için opioidlere yararlı bir alternatif olabilmektedir. Kanabinoidlerin yan etkilerinin nispeten hafif olduğu ve iyi tolere edildiği bildirilmiştir. Bu çerçevede, kanabinoiderjik sistemi etkileyen yeni ilaçların ratlarda akut ağrıdaki ve deneysel olarak oluşturulan nöropatik ağrı modelindeki analjezik etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. YÖNTEMLER: Çalışmada, hot plate ve tail flick yöntemlerini kullanarak kanabinoid Reseptör 2 (CB2) agonistleri SER 601 ve L-759,633'ün, akut ağrı ve kısmi siyatik sinir ligasyonu ile oluşturulan nöropatik ağrı sıçan modellerinde farklı dozlarda analjezik aktivitesi araştırılmıştır. Ek olarak, her iki ilacın nöropatik ağrıdaki analjezik etkilerinin pregabalin ile karşılaştırılması da yapılmıştır. BULGULAR: Bu iki ajanın, akut ve nöropatik ağrı modellerinde doza bağlı analjezik etki gösterdiği belirlenmiştir (p0,05). SONUÇ: Bu çalışma SER601 ve L-759,633'ün gelecekte akut ve nöropatik ağrı için yararlı bir tedavi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: One reason for the high prevalence rate of pain and especially neuropathic pain is the lack of efficient treatments. Cannabinoid agents may provide an effective alternative to opioids for the medication of acute and chronic pain. Undesirable effects of cannabinoids are reported to be relatively mild and well tolerated. In this contex, it was aimed to examine the analgesic effects of new drugs that affect the cannabinoidergic system in acute pain and neuropathic pain models in rats. METHODS: In this study, the analgesic activity of cannabinoid receptor 2 (CB2) agonists SER601 and L-759,633 at different doses in the rat models of acute pain and neuropathic pain created by partial sciatic nerve ligation was investigated using the iv hot plate and tail flick. Furthermore, a comparison of analgesic effects of both drugs in the neuropathic pain with pregabalin is also conducted. RESULTS: These two agents showed dose-dependent analgesic effect in acute and neuropathic pain models (p0,05). CONCLUSION: This study suggests that SER601 and L-759,633 may offer a beneficial treatment option for acute and neuropathic pain in future.