Testing of metal oxide mixtures as regenerable hot gas desulfürization sorbents
Metal oksit karışımlarının geri kazanabilen sıcak gaz desülfürizasyon sorbentleri olarak denenmesi
  1. Tez No: 68619
  2. Yazar: PERİN AYŞE CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemi, Sıcak Gaz Desülfürizasyonu, Sülfidasyon, Çinko Ferrit, Molibden VI, Integrated Gasification Combined Cycle Systems, Hot Gas Desulfurization, Sulfidation, Zinc Ferrite, Molybdenum IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz METAL OKSİT KARIŞIMLARININ GERİ KAZANILABILEN SICAK GAZ DESÜLFÜRİZASYON SORBENTLERİ OLARAK DENENMESİ Cengiz, Perin Ayşe Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Ocak 1997, 85 sayfa Bu çalışmada Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemlerinde kömür gazından kükürtlü hidrojenin uzaklaştırılması için, çinko, demir ve molibden oksit karışımı alumina üzerine yüklenerek bir yüksek sıcaklık desülfürizasyon sorbenti geliştirilmiştir. Bu sorbentler üzerinde sülfidasyon tepkimesi incelenmek amacı ile Termogravimetrik Analiz Cihazı (TGA) kullanılarak kinetik çalışmalar yapılmıştır. Sülfidasyon testleri H2S, H2 ve N2'den oluşan bir gaz karışımı kullanılarak 300°C, 400°C ve 500°C sıcaklıklarında yapılmıştır. Değişik H2S konsantrasyon ları (hacimce % 1 ve % 1,5) denenmiştir. Karşılaştırma yapabilmek için sülfidasyon testleri aynı koşullar altında, alumina üzerine çinko ve demir oksitler yüklenerek hazırlanan başka bir sorbent ile tekrarlanmıştır. Bu sorbentin hazırlanmasında da aynı metal oksit yükleme yöntemi kullanılmıştır. Yapılan deneylerin sonuçlarına göre çinko-demir oksitli sorbentin sülfidasyon verimi, sıcaklığın 300°C'den 500°C'ye çıkartılması ile %6,8'den %28,5'e yükselmiştir. Aynı sorbentin verimi, reaktif gaz karışımındaki H2Skonsantrasyonunun %1'den %1,5'e çıkarılması ile, %70,4'e kadar artmıştır. Başlangıç tepkime hızı da sıcaklığın artması ile bir yükseliş göstermiştir. Çinko ve demir oksite molibden oksitin eklenmesi hem sülfidasyon verimi, hem de başlangıç tepkime hızı açısından olumlu olmamıştır. Bu sorbent için sülfidasyon verimi ve başlangıç tepkime hızında, sıcaklık ve H2S konsantrasonu artışı ile az miktarda değişiklik olmuştur. Çinko-demir-molibden oksitli sorbentin sergilediği beklenmedik davranışların açıklanabilmesi için ek çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING OF METAL OXIDE MIXTURES AS REGENERABLE HOT GAS DESULFURIZATION SORBENTS Cengiz, Perin Ayşe M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay January 1997, 85 pages In this study a metal oxide mixture, namely zinc, iron and molybdenum oxide, is supported on alumina to develop a hot gas desulfurization sorbent which can be used in Integrated Gasification Combined Cycle Systems for the removal of hydrogen sulfide from the coal gas. Kinetic studies are carried out on these supported sorbents with a Thermogravimetric Analyzer (TGA) in order to examine the sulfidation reaction. Sulfidation runs are carried out at temperatures of 300 °C, 400°C and 500 °C with a gas mixture of H2S, H2 and N2. Varying concentrations of H2S (1% and 1.5% by vol.) are tried. For comparison the sulfidation runs are conducted under the same conditions on another sorbent with zinc and iron oxides, by using the same support material and the same method of impregnation. The results of these experiments showed that the sulfidation efficiency of zinc-iron oxide sorbent increased from 6.8% to 28.5% with the increase of temperature from 300 °C to 500° C. The efficiency of the same sorbent increased ///to 70.4% with the increase of H2S concentration in the reactant gas mixture from 1% to 1.5%. Initial reaction rates showed also an increasing trend with the increase of temperature. The addition of molybdenum oxide to zinc and iron oxides did not improve either the sulfidation efficiency or the initial reaction rate. Little variation occured on the sulfidation efficiency and the initial reaction rate with increase in the temperature and the H2S concentration. Further studies are recommended to be conducted to explain some unexpected behavior of the zinc- iron-molybdenum oxide sorbent.