Axidal ligand substitution reaction kinetics of hydrogenphosphato brioged binuclear platinium (III) complex
Hidrojenfosfat köprü ligandlı binükleer platin (III) kompleksindeki eksenel konumda bulunan ligandın yer değiştirme tepkimesi kinetiği
- Tez No: 68620
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kinetics, Binuclear platinum(III) complexes, Ligand substitution reactions, Reaction mechanisms, Activation parameters. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZ HİDROJENFOSFAT KÖPRÜ LİGANDLI BİNÜKLEER PLATİN(III) KOMPLEKSİNDEKİ EKSENEL KONUMDA BULUNAN LİGANDIN YER DEĞİŞTİRME TEPKİMESİ KİNETİĞİ Camadanlı, Şebnem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin İşçi Eylül 1997, 105 sayfa Bu çalışmada, genel olarak aşağıdaki tepkime denklemiyle tanımlanan ligand yer değiştirme tepkimelerinin kinetikleri, fazla miktarda Y_ ve FT iyonu içeren sulu çözeltilerde çalışılmıştır. [H20-Pt(HP04)4Pt-OH2]2“ + 2Y~ > [Y-PtCHPO^t-Y]4- + 2H20 Y~ = CF, Br~, SCN”Bütün tepkime çözeltilerinde iyonik kuvvet sabit tutulmuştur. Tepkimeler tersinir olup, iki basamakta meydana gelmektedir. Tepkimeye giren komplekste, birbirlerine hidrojenfosfat köprü ligandlan ile bağlanmış iki Pt(III) atomu bulunmakta ve su ligandlan metallere eksenel konumlarda bağlıdırlar. Yukarıdaki tepkimenin hızı, tepkimeye giren kompleksin, Y~ ligandının ve îT iyonunun derişimlerine bağlı olarak değişmektedir. Buna göre tepkimenin genel hız denklemi ifadesi aşşağidaki şekilde yazılabilir. Hız = k [H+]a[Y]b[Kompleks]c Kompleks = [H20-Pt(HP04)4Pt-OH2]2' laboratuarımızda geliştirdiğimiz bir yaklaşım kullanılarak,“a”,“b”, ve“c”değerleri, sırasıyla, yaklaşık -0.3, 1, 1 olarak deneyle saptanmıştır. Hız sabiti, k'nın, Y~= cr için (l^mi^lO“1 MV; Y~= Br~ için (1.38+0.13)xl0”1 MV; Y~= SCN için (5.89+0.33)xl0"1 MTV1 olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca, farklı sıcaklıklarda yapılan kinetik deneylerde elde edilen k değerleri kullanılarak, aktivasyon parametreleri AH*, AS*, ve AG* nin değerleri de bulunmuştur. Her üç tepkime için de AS* değerlerinin negatif oluşu, bir assosiyetif mekanizmanın göstergesidir. Bu çalışmada elde edilen veriler, daha önce laboratuarımızda benzer sülfat köprülü kompleks için yapılan deneylerden elde edilen verilerle karşılaştırılarak tartışılmış ve ortak bir mekanizma önerilmiştir. viAnahtar Kelimeler : Tepkime kinetiği, Binükleer platin(III) kompleksleri, Ligand yer değiştirme tepkimeleri, Tepkime mekanizmaları, Aktivasyon parametreleri vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AXIAL LIGAND SUBSTITUTION REACTION KINETICS OF HYDROGENPHOSPHATO BRIDGED BINUCLEARPLATINUM(m) COMPLEX Camadank, Şebnem M.S. Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin İşçi September 1997, 105 pages The kinetics of the ligand substitution reactions, which is represented by the equation, [H20-Pt(HP04)4Pt-OH2]2' + 2Y~ > [Y-PtCHPO^t-Y]4“ + 2H20 where Y~ = Cf~, Br~ SCN~ are studied in aqueous acidic solutions in the presence of excess Y and FT ion concentrations, under constant ionic strength. All reactions are reversible and take place in two steps. The substrate complex is binuclear and the İİİPt-Pt unit is bridged by four POs(OH)2”ions through oxygen atoms, and two water molecules are coordinated to the platinum atoms at the axial positions. The rate of the above reaction is dependent on binuclear complex, entering ligand, Y, and hydrogen ion concentrations. Thus the general rate equation can be written as Rate = k [lT]a[Y]b[Complex]c Complex = [H20-Pt(HP04)4Pt-OH2]2“ The experimentally determined values of ”a“, ”b“, and ”c“ are -0.3, 1, 1, respectively. The rate constants are (1.85+0. l^xlO”1 JVfV1 for Y~= Cl~, (1.38±0.13)xl0“1 JvrV1 for Y~= Br”, (5.89+0.33)xl0"1 MV for Y~= SCN~. To obtain information about the energetics of the reactions, the temperature dependence of the rate constants is determined and the activation parameters AH*, AS*, and AG* are calculated. The values of AS* are negative, and this suggests an associative mechanism in the transition state. The data obtained in this work are compared with the ones obtained previously for the analogous sulfato bridged complex and a possible common mechanism for both is discussed.