Türk ceza hukukunda sarkıntılık suçu
Molestation in Turkish criminal law
  1. Tez No: 686190
  2. Yazar: SALİHA DİLARA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkıntılık, Cinsel Saldırı, Cinsel İstismar, Söz Atma, Dokunma, Molestation, Sexual Assault, Sexual Abuse, Catcall, Touching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanlar, her ne kadar sosyal varlıklar olmaları sebebiyle toplum içerisinde yaşamaya ve fiziksel veya sözel olarak diğer bireylerle iletişimde olmaya bir bakıma zorunlu olsalar da, herkesin kendine özgü sınırları olan, dışardan herhangi bir müdahale kabul edemeyeceği özgürlük alanı mevcuttur. Bu çalışmada da detaylı olarak, kişilerin özgürlük alanlarından cinsel özgürlük alanlarına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. İnsanların sınırlarını kendisinin oluşturduğu ve içerisinde bazı duyguları da barındıran bu alanın korunmasına hukuken de önem verilmiş olup özgürlük alanları ulusal ve uluslararası geçerliliği olan birçok belge ile koruma altına alınmıştır. Bu belgelerin başında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Anayasası gelmektedir. İç hukuktaki yasal düzenlemelere bakıldığında Türk Ceza Kanunu ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar başlığı altında çeşitli hükümler ile cinsel dokunulmazlıklarının ve cinsel özgürlüklerinin kapsamlı olarak koruma altına alınmış olduğu görülmektedir. TCK ile hüküm altına alınmış bulunan cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, toplum içerisinde yaygın olarak karşılaşılan suçlardandır. Bu suçların işlenmesiyle birlikte kişi özgürlükleri zarar gördüğü gibi toplumsal hayatta var olan güven ilişkileri de zarar görmektedir. Hukukumuzda, işlenen bu suçlara ilişkin olarak, yaşanmış olayları da göz önünde bulundurarak, failin ve mağdurun yaşına, sosyal çevresine, dış etkenlere ve bunun gibi cezayı etkileyebilecek birçok etmeni nazara alarak düzenleme yapılması yoluna gidilmiştir. Çalışma kapsamında, öncelikle cinsel özgürlüğü ihlal eden suçlara ilişkin temel açıklamalarda bulunulmuş, bu suçların özellikle hukukumuzdaki tarihi gelişimine değinilmiştir. Akabinde tez çalışmasının konusu sarkıntılık fiili olduğundan özellikle cinsel saldırı ve cinsel istismar suçları baz alınarak, daha az cezayı gerektiren sarkıntılık fiili ile ilgili Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler ışığında, açıklama yapılmıştır. Ayrıca, sarkıntılık fiilinin hukukumuzda tanımlanmamış ve ayrı bir suç olarak düzenlenmemiş olması sebebiyle hangi fiillerin bu kapsamda değerlendirileceği hususunda karışıklığın olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle hukukumuzda sarkıntılık fiili ile ilgili ayrı bir düzenleme yapılarak hem bu karışıklığın giderilebileceğinden hem de ceza hukuku bakımından caydırıcılığının artacağından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although people are obliged to live in society and to be in contact with other individuals physically or verbally because they are social beings, there is an area of freedom that has its own limits and cannot accept any interference from the outside. In this study, explanations about the areas of sexual freedom from the areas of freedom of the people were made in detail. Legal importance has been given to the protection of this area, which people create their own borders and which also contains some emotions, and the areas of freedom have been protected by many national and international documents. The first of these documents is the Constitution of the Republic of Turkey. When we look at the legal regulations in the domestic law, it is seen that sexual immunity and sexual freedoms are comprehensively protected with the Turkish Penal Code and various provisions under the title of crimes against sexual immunity. Offenses against sexual immunity, which are ruled by the Turkish Penal Code, are among the common crimes in society. With the commission of these crimes, personal freedoms are damaged, as well as the relationships of trust in social life. In our law, regulations have been made regarding these crimes, taking into account the age of the perpetrator and the victim, social environment, external factors and many other factors that may affect the punishment. Within the scope of the study, first of all, basic explanations were made about the crimes that violate sexual freedom, and the historical development of these crimes in our law was mentioned. Subsequently, since the subject of the thesis study is the act of molestation, especially based on the crimes of sexual assault and sexual abuse, an explanation has been made in the light of the Supreme Court decisions and the views in the doctrine regarding the act of molestation, which requires less punishment. In addition, it is a fact that there is confusion about which acts will be considered within this scope, since the act of molestation is not defined in our law and is not regulated as a separate crime. For this reason, it is mentioned that by making a separate regulation regarding the act of molestation in our law, both this confusion can be eliminated and its deterrence will increase in terms of criminal law.