12-14 yaş arasındaki ergenlerde internet bağımlılığı ile saldırganlık sürekli öfke- öfke tarzı ifade ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction and aggression, continuous angry-angry expression and psychological stability in adolescents between 12-14 years of age
- Tez No: 686204
- Danışmanlar: PROF. DR. AİDA ŞAHMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, öfke, saldırganlık, psikolojik sağlamlık, uyku ve beslenme alışkanlıkları, Covid- 19 korkusu, Internet addiction, anger, agression, psychological resilience, sleep and eating habits, fear of Covid-19
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Bu çalışmada ortaokulda öğrenim gören 12- 14 yaş arasındaki ergenlerin internet bağımlılık düzeyleri ile saldırganlık, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı düzeyleri, psikolojik dayanıklılık değişkenleri arasındaki ilişkiler ve“Covid- 19”pandemisi sürecinde bu değişkenlerin demografik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda ilişkisel tarama modeli ve aracı model analizi kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında ortaokulda öğrenim gören 12-14 yaşlarındaki 406 ergene ulaşılmıştır. Çalışmamıza başlamadan önce Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünden Etik Kurul onayı, MEB İl Milli Eğitim Müdürlüğünden gerekli kurum izni alınmıştır. Araştırma yapılırken kullanılan veri toplama araçları; demografik bilgi formu, internet bağımlılık ölçeği, çocuk ve ergenlerde psikolojik dayanıklılık ölçeği, buss- perry saldırganlık ölçeği, sürekli öfke ve öfke tarzı ifade ölçekleridir. Bulgular: Çalışmamızda internet bağımlılığı ile saldırganlık ölçeği, psikolojik dayanıklılık, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ölçeği ve alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Aracı model analizinde internet bağımlılığının sürekli öfke- öfke ifade tarzı ile saldırganlık üzerindeki etkisinde, psikolojik sağlamlığın anlamlı kısmi rolü olduğu görülmüştür. Demografik özelliklerden cinsiyet, sınıf düzeyi, Covid- 19 kaynaklı korku, internette geçirilen süre, uyku ve beslenme durumlarından elde edilen veriler incelenmiştir. İnternet bağımlılığı ve fiziksel saldırganlık, erkeklerde; düşmanlık, öfke ve öfkenin içe vurumu, kızlarda daha yüksek bulunmuştur. Öfke kontrolü ve psikolojik sağlamlık, beslenme düzeni iyi olanlarda orta olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Yemek yeme ve atıştırmalık ihtiyacı duyanların internet bağımlılığı ve saldırganlık düzeyleri daha yüksekken, ihtiyaç duymayanların öfke kontrolü ve psikolojik sağlamlıkları yüksek bulunmuştur. Katılımcıların uyku durumları yeterli ve düzenli oldukça internet bağımlılığı ve saldırganlık düzeylerinin azaldığı, öfke kontrolleri ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin arttığı görülmüştür. Covid-19 kaynaklı korkusu olanların Düşmanlık-BPSÖ ve internet bağımlılığı ölçeği puanları, olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the relationships between the internet addiction levels of the adolescents aged 12-14 years old and their aggression, trait anger and anger expression levels and styles, psychological resilience variables and demographic characteristics of these variables during the“Covid- 19”pandemic. Materials and Methods: Relational screening model was used in our research. In the implementation phase of the study, 406 adolescents aged 12-14 who were studying in secondary school were found to participate in the study. Before starting our study, the Ethics Committee approval was obtained from Okan University Health Sciences Institute and the necessary institutional permission was obtained from the Ministry of National Education, Provincial Directorate of National Education. Data collection tools used during the research; demographic information form, internet addiction scale, psychological resilience scale for children and adolescents, Buss-perry aggression scale, trait anger and anger style expression scales. Results: In our study, significant relationships were found between Internet Addiction and aggression scale, psychological resilience, trait anger and anger expression scale and sub-dimensions. In the mediator model analysis, it was seen that psychological resilience had a significant partial role in the effect of Internet Addiction on trait anger-anger expression style and aggression. Data obtained from demographic characteristics such as gender, class level, fear caused by Covid-19, time spent on the internet, sleep and nutritional status were examined. Internet addiction and physical aggression in men; hostility, anger, and anger-in were higher in girls. Anger control and resilience were found to be higher in those with a good diet than those with a medium diet. Those who need food and snacks have higher Internet Addiction and aggression levels, while those who do not need them have higher anger control and psychological resilience. It was observed that when the sleep status of the participants was sufficient and regular, their Internet Addiction and aggression levels decreased, and their anger control and psychological resilience levels increased. The Hostility-BPSÖ and Internet Addiction scale scores of those who have fear of Covid-19 were higher than those who do not.