Emulation of a PC-Based ultrasonic imaging system based on the subaperture processing approach
Altdizi tekniğine dayalı kişisel bilgisayar tabanlı ultrasonik görüntüleme sisteminin emülasyonu
  1. Tez No: 68625
  2. Yazar: İLKER ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Bilgisayar, Ultrason, Görüntüleme, Dizi, Açıklık, Demetleme vı, Personal Computer, Ultrasound, Imaging, Array, Aperture, Beamforming IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz ALTDÎZİ TEKNİĞİNE DAYALI KİŞİSEL BİLGİSAYAR TABANLI ULTRASONİK GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİNİN EMÜLASYONU CEBİ, İlker Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya İder Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Karaman Eylül 1997, 79 sayfa Bu tez kişisel bilgisayar tabanlı bir ultrasonik görüntüleme sisteminin tasarımı ve emülasyonu üzerinedir. Halen kullanılmakta olan mevcut evreli dizi ve yapay açıklık ultrasonik görüntüleme tekniklerinin bu sisteme uyarlanması, donanım karmaşıklığı ve görüntü kalitesi düşünüldüğünde imkansız görünmektedir. Bu sebeple, altdizilerle toplanan veriler üzerinde açıklık sentezlemesi ve demet aradeğerlemesine dayalı bir görüntü tekniği kullanılmıştır. Tasarlanan kişisel bilgisayar tabanlı ultrasonik görüntüleme sisteminin genel donanım mimarisi ve altbirimlerinin işlevsel yapılan sunulmuş ve açıklanmıştır. Altdizi görüntüleme tekniğinin performansı, 3.5 MHz, 128 elemanlı bir transdüser dizisi ile iki değişik fantamdan elde edilen verilerle test edilmiştir. Önerilen kişisel bilgisayar tabanlı görüntüleme sistemi deneysel veriler kullanılarak emüle edilmiştir. Emülasyon yazılımı hız açısından optimize edilerek sisteme ait altbirimlerin yazılım ile gerçek zamanda gerçekleştirilebilirliği tartışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, sisteme ait üç anabirimden ikisi olan aradeğerleyici ve tarama dönüştürücünün gerçek zamanda yazılım ile gerçekleştirilebileceğinigöstermektedir. Fakat, üçüncü altbirim olan demetleyicinin donanımla gerçekleştirimi kaçınılmaz görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EMULATION OF A PC-BASED ULTRASONIC IMAGING SYSTEM BASED ON THE SUBAPERTURE PROCESSING APPROACH CEBİ, îlker M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya İder Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Karaman September 1997, 79 pages This thesis covers the design and emulation of a personal computer (PC) based ultrasonic imaging system. It seems that application of currently used phased array and synthetic aperture ultrasonic imaging techniques to this system is impossible as far as the hardware complexity and image quality are concerned. So, ultrasonic subaperture processing based on aperture synthesis and beam space interpolation through digital processing of array data is considered. The designed sub-blocks of the PC based ultrasonic imaging system are introduced and explained. Efficiency of the subaperture processing is tested on experimental rf data acquired from two different phantoms using a 3.5 MHz, 128 element transducer array. The proposed PC based imaging system is emulated using the rf data. Emulation software is optimized in terms of speed and the implementation possibility of sub-blocks by software in real-time is discussed. The results show that the two out of three main blocks in the PC based imaging system, i.e. interpolation and scan conversion, may be realized by software in real-time. mHowever, hardware implementation of the third sub-block, i.e. beamforming, is unavoidable.