Spectral and timing analysis of some cataclysmic variables
Bazı kataklizmik değişenlerin tayfsal ve zamansal analizleri
  1. Tez No: 68637
  2. Yazar: ERSİN GÖĞÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kataklizmik Değişenler, Nova-benzeri nesneler, yıldızlar: KR Aur, MV Lyr, V3885 Sgr, IX Vel iv, Cataclysmic Variables, Nova-like variables, stars: individual: KR Aur, MV Lyr, V3885 Sgr, IX Vel m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz BAZI KATAKLİZMİK DEĞİŞENLERİN TAYFSAL VE ZAMANSAL ANALİZLERİ Göğüs, Ersin Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu Ocak 1997, 46 sayfa. Bu çalışmada, KR Aur, MV Lyr V3885 Sgr ve LX Vel kaynaklarının ROSAT PSPC arşivi dataları, EXSAS paketi ve CLEAN algoritması kullanılarak analiz edilip, bu kaynakların X-ışını tayfları ve zaman karakteristikleri incelendi. Tayf analizinden kuvvet kanunu veya siyah cisim modellerinin KR Aur ve MV Lyr datalarıyla uyumlu olduğu görüldü. V3885 Sgr ve IX Vel için ise, iki bileşenli termal plazma modeli datalarla uyum sağladı. Dataların ışık eğrisi ve kuvvet tayfı analizleri bazı X-ışını periyodikliklerinin varlığını gösterdi. Yüksek enerjili X-ışını sayımının düşük enerjililere oranının yörünge modülasyonundan, IX Vel'de belirgin bir değişim gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRAL AND TIMING ANALYSIS OF SOME CATACLYSMIC VARIABLES Göğüs, Ersin M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu January 1997, 46 pages. In this thesis, ROSAT PSPC archival data of KR Aur, MV Lyr, V3885 Sgr and IX Vel were analysed to obtain their X-ray spectral and time characteristics by using EXSAS package and CLEAN algorithm. By spectrum analysis, it was found that power law or blackbody models provided good fits to the data of KR Aur and MV Lyr. For the cases of V3885 Sgr and IX Vel, a two component thermal plasma model fitted the data well. Light curve and power spectrum analysis of the data showed the existence of some X-ray periodicities. Orbital modulation of the ratio of hard X-ray counts to soft ones showed a significant variation in the case of DC Vel.