Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs şoförlerinin çalışma koşullarının mesleki sosyal hizmet bağlamında değerlendirilmesi: Nitel bir araştırma
The evaluation of intercity bus drivers' working conditions in the context of occupational social work: A qualitative research
  1. Tez No: 686391
  2. Yazar: ÖMER AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Mesleki Sosyal Hizmet, Otobüs Şoförü
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada mesleki sosyal hizmet uygulamaları çerçevesinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs şoförlerinin çalışma yaşamları içerisindeki durumlarına yönelik deneyimlerinin incelenmesi ve bu deneyimlerden yola çıkılarak mesleki sosyal hizmet bağlamında ne tür uygulamalar yapılabileceğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede araştırma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup araştırmada fenomenolojik desen kullanılmıştır. Çalışma grubu kartopu örneklemesi ile belirlenmiş olup araştırma kapsamında şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan 24 otobüs şoförü ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler kelimesi kelimesine deşifre edilmiş olup MAXQDA 2020 programı vasıtasıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan içerik analizinin ardından kategoriler ortaya çıkmış olup bu kategorileri; şoförlerin çalışma İlişkileri, iş yerinden kaynaklı stresörler ve bu stresörlerin şoförlere ve şoförlerin oluşturduğu sosyal sistemlere etkileri, otobüs şoförlerinin mesleklerine dair görüşleri ve mesleğe yönelik istek ve beklentiler olarak tanımlamak mümkündür. Araştırmanın son bölümünde ise ortaya konulan bulgular tartışılmış olup sosyal politika önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present research aims to examine the experiences of bus drivers engaged in intercity passenger transportation within the framework of professional social work practices and reveal what kind of practices can be carried out in professional social work based on these experiences. The study was conducted with the qualitative research method by using phenomenological design. The study sample was recruited by snowball sampling, and within the scope of the research, in-depth interviews were carried out with 24 bus drivers engaged in intercity passenger transportation. The interviews were transcribed, and data is analysed through the MAXQDA 2020 program. After the content analysis, some categories emerged, which are: the drivers' working relations, the stressors originating from the workplace and the effects of these stressors on the drivers and the social systems created by the drivers, the opinions of the bus drivers about their profession, and their wishes and expectations for the profession. The findings were discussed, and social policy recommendations were made in the last chapter of the study. Key Word: Social Work, Vocational Social Work, Bus Driver