'COMSEL' an expert system for composite materials selection
'COMSEL' kompozit malzeme seçimi için uzman sistem
  1. Tez No: 68643
  2. Yazar: M.AYMAN ALAHMAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVEND PAİNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Seçimi, Kompozit Malzeme, Uzman Sistem. iv, Material Selection, Composite Material, Expert System. ui
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz“COMSEL”: KOMPOZIT MALZEME SEÇİMİ İÇİN UZMAN SİSTEM Alahmar, M. Ayman Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı Eskicioğlu Ocak 1997, 84 sayfa Bu çalışmada, kompozit malzeme seçimi için bir uzman sistemi geüştirilmiştir. Sistem, çıkarım motoru ile bilgi tabanım birleştirerek, tasarım mühendislerine uygun kompozit malzeme seçilmesinde bir karar-destek sistemi sunmaktadır. Kompozit malzeme seçimi iki ayrı yaklaşımla gerçekleştirilebilmektedir; özellik ağırlıklı malzeme seçme ve uygulama ağırlıklı malzeme seçme. Geliştirilen sistem yeni malzeme eklenmesine veya var olan verilerin değiştirilmesine olanak tanımaktadır. Kullanıcı ile grafik ara-yüz aracılığıyla iletişim kurulmaktadır. Sistem, Intellicorp“Kappa®-PC”uzman sistem geliştirme kabuğu kullanılarak geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“COMSEL”: AN EXPERT SYSTEM FOR COMPOSITE MATERIALS SELECTION Alahmar, M. Ayman M. S., Mechanical Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas Co-Supervisor: Prof. Dr. Hakkı Eskicioğlu January 1997, 84 pages In this study, an expert system for composite materials selection is developed. The system integrates an inference engine with a knowledge-base to provide a decision making support system that aids design engineers in finding the proper composite material. Two selection criteria are implemented: property-based selection and application-based selection. The developed system enables the modification of knowledge base through adding a new material and modifying existing materials. Interactions with the system are supported through a friendly, graphical user-interface. The expert system shell used in this work is IntelliCorp's“Kappa®-PC”application development tool.