Multipl myelomalı hastalarda NKT hücre sayılarının vitamin D reseptör polimorfizmi ile ilişkisi
Association of NKT cell numbers with vitamin D receptor polymorphism in patients with multiple myeloma
  1. Tez No: 686452
  2. Yazar: GÖKÇEN OZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl miyeloma, Vitamin D reseptör polimorfizm, BSML, TaqI
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Multipl myelom (MM), kemik iliğinde malign plazma hücrelerinin çoğalması ile karakterize hematolojik bir neoplazmlardır. MM tüm hematolojik neoplazmların yaklaşık %10 unun ve tüm kanser ölümlerinin %2 sini oluşturan neoplastikbir hücre bozukluğudur. Patolojik şartların NKT hücrelerinin in vivo şartlarda tümör büyümesinin kontrolündeki rolleri gösterilmiştir.Vitamin D3 ün son yıllarda immünoregülatuvar rolünün de olduğu gösterilmiştir. Mutasyonlar bir nükleotidin başka bir nükleotidle değişimi sonucu olabileceği gibi (tek nükleotid değişimi-SNP), DNA dizisine bir nükleotidin eklenmesi ya da çıkması sonucu da oluşabilirler. D vitamininin biyolojik etkilerinin çoğunu bir hücre içi reseptör (VDR)ile gerçekleşir.Bu reseptör geninde nükleotid gen polimorfizmleri tanımlanmıştır.Tanımlanan bu polimorfizmler arasında rs1544410 (BsmI) intron 8'de, rs731236 (TaqI) ekson 9'da bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı MM 'da kansere karşı immünitede önemi olan NKT hücre sayısını belirleyerek, MM' da NKT hücre sayılarının VDR polimorfizminin (Taq1, BSML) ile ilişkisini belirlemektir.Çalışma grubu yirmi erkek ve on kadın olmak üzere otuz hastadan, kontrol grubu beş erkek ve beş kadın olmak üzere on hastadan oluşturulmuştur. Bu kişilerden saflaştırılmış DNA izolasyonu ile vitamin D reseptör geni üzerinde Real time PCR ile BSML, TaqI gen polimorfizmleri çalışıldı. Ayrıca olguların tamamından elde edilen kan örneklerinde akım sitometri yöntemiyle total lenfosit, lenfosit üzerinde CD3+(total T lenfosit) , CD3+/CD4(T hepler) , CD3+/CD8+(T Sitotoksik) , CD3-/ CD56+(NK hücre) , CD3+/CD56+(NKT hücre) hücreler tespit edildi. Çalışma ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, total T lenfosit ,T hepler ,ve sitotoksik lenfositlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Çalışma grubunda BSML ve TaqI polimorfizmi açısından homozigot GG aleli %53,3 ve TT aleli %63,3 oranı ile kontrol grubundan daha yüksek bulunurken mutant aleller AA %16,6 ve CC %13,3 kontrol grubundan daha düşük düzeyde bulundu. Elde edilen sonuçlar MM ve VDR polimorfizmi arasında bir ilişki ortaya koymuş olsa bile bu ilişkinin varlığından bahsedebilmek için daha geniş olgu serileriyle ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Multıpl myeloma (MM) are hematological neoplasms with proliferation of malignant plasma cells in the bone marrow (13).MM is a neoplastic cell disorder in approximately %10 of all hematological neoplasm sand %2 of all canser deaths.Role of pathological conditions in controlling NKT cells in tümor growth in vivo . As in the immunoregulatory role of vitamin D3 in theprobe. Mutations mayoccur as a result of a nucleotıde change from one nucleotide to another (single nucleotide change - SNP) , or as a result of the addition or addition of a nucleotide to the DNA sequence .Most of the biological effects of vitamin D are fraught with an intra cellular receptor (VDR).Among the seidentified polymorphisms, rs1544410(Bsml) is located in intron 8, rs731236 (TaqI) in exon 9.Nucleotide gene polymorphisms in there sept or gene . The purpose of our study is to determine the number of NKT cells, which is important in immünity against canser in MM, and there lationship between the number of NKT cell sand VDR polymorphism (TaqI, BSML) in MM. The study group consists of 30 patients , including twenty men and ten women. It was composed of ten patients, including women. BSML and TaqI gene polymorphisms were studdied by Real-time PCR on the vitamin D receptör gene by isolation of purified DNA from these individuals. Inaddition , in blood sample sontained fromall cases ,by flow cytometry method ,total lymphocytes , CD3+ (Total T lymphocyte ),CD3+/CD4+(T helper) ,CD3+/CD8+(T cytotoxics ), CD3-/CD56 +(NK) ,CD3+/CD56+(NKT cells) were detected. When the study and control groups were compared, there was a significant differnce in total T lymphocyte ,T help erand cytotoxic lymphocytes. In the study group ,the homozygous GG allele was found to be high erthan the control group with a rate of %53.3 and the TT allele with a rate of %63.3 in terms of BSML and Taq I polymorphism ,while AA %16.6 and CC %13.3 mutant alleles were lower than the control group. Event hough there sultsobtainedreveal a relationship between MM and VDR polymorphism ,furtherstu dies with larger caseseries are needed to talk about the existence of thisrelationship. KEYWORD:1-Multıple myeloma 2-Vitamin D reseptor polymorphism 3-BSML 4-TaqI 5-CD3